2024. Július 18. csütörtök

Érzékelés és tudat

placebo, placebohatás
Az új gyógyszerek hatékonyságának vizsgálatakor gyakran azok is meggyógyulnak, akik nem kaptak mást, csak placebót, azaz semmilyen hatóanyagot nem tartalmazó készítményt. Hogyan működik a placebohatás?
BŐVEBBEN


kamaszlány és édesanyja, serdülőkor, serdülő, szülő
A serdülőkor nemcsak a nehéz természetű kamaszokat, de a szülőket is próbára teszik. Gyerekük iránti aggodalmuk mellett nekik is fel kell készülniük a gyermek önállósodására, újra kell értékelniük életcéljaikat, kapcsolataikat.
BŐVEBBEN


hipnózis
A hipnózis valaha az okkultizmus körébe tartozott, mára azonban tudományos vizsgálódás tárgyává vált. Mi történik a hipnózis alatt? Mire használható a gyógyításban?
BŐVEBBEN


placebo
A magyar háziorvosok többsége használt már pácienseinél placebót – derült ki az első, magyarországi placebohasználatot felmérő tanulmányból, amelynek eredményeit a Magyar Pszichiátriai Társaság Sopronban megrendezett XVI. Vándorgyűlésén ismertetik.
BŐVEBBEN


könnyek, férfiak
A női könnyeknek tudományosan is kimutatható hatása van a férfiakra: izraeli kutatók szerint ha a férfi elég közel van a síró nőhöz, hogy be tudja lélegezni a könny páráját, akkor szervezetében csökken a tesztoszteron szintje. A hatást azonban csak az érzelem kiváltotta sírás képes elérni.
BŐVEBBEN


altatás, kóma
A mély alvás helyett az általános anesztézia inkább egy megfordítható, gyógyszerrel kiváltott kómához hasonlítható, állapították meg amerikai kutatók, akik szerint ez a felismerés a kómás állapotok jobb kezeléséhez, valamint hatékonyabb műtéti anesztéziához vezethet.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Vizi János
Szexológus, pszichiáter
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés