2024. Július 18. csütörtök
Egy 33 éves londoni divattervező a saját kárán tanulta meg, hogy nem tesz jót a szemnek, ha korlátlan ideig viselünk kontaktlencsét. A nő 14 éves kora óta hord kontaktlencsét, és általában reggel héttől éjfélig ki sem veszi azokat, ám egy rutin ellenőrzés során rá kellett döbbennie, hogy ezzel nagymértékben károsította a szemét.

Noha szabad szemmel semmilyen eltérés nem látszott Aimee McWilliams szemein, egy speciális mikroszkóppal egyértelműen kimutathatóak voltak azok a pöttyök, melyek arra utaltak, hogy a nő szeme oxigénhiányos állapotban volt, és nagy volt a veszélye annak, hogy ennek hatására akár meg is vakulhat. Amint arról Hosam Kasaby, a Southend Egyetemi Kórház szemsebésze beszámolt, kontaktlencse-viselés során a leggyakoribb probléma az úgynevezett corneális neovaszkularizáció, amiről a fent említett esetben is szó volt.

A cornea, azaz a szaruhártya az egyetlen része az emberi testnek, amely az oxigén-utánpótlást közvetlenül a levegőből, és nem a vérből nyeri, a kontaktlencse viszont éppen ezt akadályozza, így túlzott ideig történő viselése oxigénhiányos állapotot idéz elő a szemben, amit a szervezet úgy próbál ellensúlyozni, hogy a szaruhártyán új vérereket növeszt, ami – rendszeres orvosi ellenőrzés híján – látásromlást okozhat. Mindez a kontaktlencse viselője számra akár évekig észrevétlen marad, így mire a fájó, kipirosodott szemével orvoshoz fordul, gyakran már túl késő.

Robert Glass szemspecialista hozzátette, hogy elsősorban a hagyományos, lágy lencsék okozzák a bajt, a többi lencsetípus, bár kevésbé rugalmas, de a levegőt jobban átereszti, illetve léteznek egészen új, szilikon hidrogél lencsék is, melyek viselése szintén egészségesebb, mint a hagyományos típusé. Emellett léteznek alvás közben is hordható kontaktlencsék, ám ezek viselése előtt is mindenképpen érdemes egy szemésszel konzultálni.

Azonban nem a corneális neovaszkularizáció az egyetlen probléma, amit a túlzott kontakt-lencseviselés okozhat, a blefaritisz, vagyis a szemhéjgyulladás is igen gyakori jelenség, amit gyógyítani nem lehet, csak ellenőrzés alatt tartani rendszeres, forralt vízzel való tisztogatással, illetve masszázzsal. A kontaktlencse túlzott ideig való viselése mellett egy másik gyakori gond, a higiéniai körülmények nem megfelelő módon történő alkalmazása. Nem elég ugyanis a lencse kivétele és behelyezése előtt kezet mosni, az is fontos, hogy a kezünket alaposan szárítsuk meg, a tartályt pedig mindig tartsuk zárva és megfelelő időközönként cseréljük is le, a benne levő folyadékot pedig minden alkalommal töltsük újra.


Forrás: Medipress
2014. 06. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés