2024. Július 17. szerda
Magyarországon minden negyedik ember rövidlátó, emellett csaknem egymillióan küzdenek távollátással. Ehhez képest másfél millió honfitársunk még soha nem vett részt szemvizsgálaton. Pedig a gyakori fejfájás, a szédülés és a rossz közérzet a romló látás, a rosszul megválasztott dioptria vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselésének tünetei is lehetnek. A leghatásosabb és leggyorsabb eljárás az éleslátásunk visszanyerésére a lézeres szemműtét.

A szemüveget vagy kontaktlencsét viselők sokszor csak bizonyos kényelmi szempontokat vesznek figyelembe, amikor a lézeres látásjavítás mellett döntenek. Most összegyűjtöttünk más fontos szempontokat is, amiket érdemes mérlegelni végső döntés meghozásakor.

Egyediség

A két szemünk soha nem teljesen egyforma, amit a látásjavításnál is figyelembe kell venni. Gyakran halljuk különböző dioptriájú kontaktlencsét viselőktől, hogy mekkora galibát tudnak okozni maguknak, ha összecserélik a két lencsét a tartóban. A szemüvegnél ugyan ilyen probléma nem történhet, viszont a két lencse értéke csak bizonyos mértékben térhet el egymástól. A lézeres látásjavításnál mindkét szemet egyedülállóan, a saját paraméterei szerint kezelik!

Biztonság

Tudjuk, hogy a szemüveg hordásában nincs sok kockázat, a kontaktlencse viszont a legkörültekintőbb higiéniás körülmények mellett is okozhat gyulladást, irritációt. A lézeres látásjavítás a két módszer között, ám inkább a szemüveg kockázatszintjén helyezkedik el. A modern technológiának köszönhetően a beavatkozás alatt egy láthatatlan kéz folyamatosan vigyáz ránk: a legkisebb szemmozgást is észleli a műszer, és azonnal korrigálja a lézersugarat!

Gyorsaság

Ébredéskor a szemüveg vagy kontaktlencse felhelyezése után, azaz pár (másod)percen belül tökéletesen látunk. Ám ezeket a jól berögződött rutinmozdulatokat minden nap akár többször is meg kell ismételnünk. Képzeljük el, hogy a lézeres látásjavítás is csak annyi időt vesz igénybe, mint egy álmos reggelen a kontaktlencsénk berakása. A gyógyulási idő eljárásonként eltérhet, de a lebenyképzéses kezeléseknél akár másnap újra munkába is lehet állni!

Időtállóság

A szemüveg jó alternatívát jelenthet, ha a látás már várhatóan nem romlik tovább, ám mindenképpen hasznos néhány évente lecserélni úgy a lencsét, mint a keretet. A kontaktlencsék nagy része egy hónapos nappali viselési időre vannak kalibrálva, és mindenképp szükség van kiegészítő szemüvegre. A lézeres látásjavítás ezekkel ellentétben valóban egy életre szóló megoldás!

Költségek

A költségek összeszámolásában megannyi paramétert kell figyelembe venni, de kétségtelenül érdemes hosszabb távon (akár 20-30 évre vetítve) összehasonlítani a különböző megoldásokat. Ráadásul, ha 2014. március 31-ig jelentkezik alkalmassági vizsgálatra, a lézeres látásjavításra 30% kedvezményt is kaphat.


Forrás: Vital
2014. 03. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés