2024. Július 17. szerda
A számítógép előtt töltött hosszú idő után szemszárazság, fejfájás és akár kimerültség is jelentkezhet. A tüneteket együttesen számítógépes látási szindrómaként (computer vision syndrome – CVS) említik, ám az optikusok és a szemészek véleménye eltér abban, hogy új jelenségről, és egyáltalán valódi betegségről van-e szó.

„Ez egy elég divatos diagnózis mostanában – mondja Dr. Ivan R. Schwab, a Kaliforniai Egyetem szemészeti professzora. – Az elképzelés, miszerint a technikai újdonságokhoz közel ülve más tünetegyüttest kapunk, mintha egyéb dolgot kellene hosszú ideig közelről vizsgálnunk, még nincs tudományosan bizonyítva. Úgyhogy én szkeptikus vagyok.”

számítógép, CVS

A professzor véleményét Dr. Lee Durffner, floridai szakember is osztja: „A CVS már széles körben használt fogalommá vált, de inkább az optikusok, mint a szemészek között. Ennek az oka annyi, hogy nem tudunk olyan anatómiai elváltozásról, amelyért egyértelműen a számítógép előtt töltött órákat tehetnénk felelőssé.”

Az Amerikai Optikusok Szövetsége olyan szakembereket tömörít, akik felállítják a látásromlással kapcsolatos diagnózisokat és kezelik azokat, de nincs orvosi végzettségük. Véleményük szerint a jelenség létezik, és bizton állítható, hogy a képernyő előtt töltött hosszú idő következménye. Fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra is, hogy komoly népegészségügyi problémáról van szó: az Egyesült Államokban a számítógéppel dolgozók 50-90 százalékánál fedezik fel a CVS bizonyos jeleit.

Duffner azonban vitatkozik mindennek a jelentőségével: „Ezek leginkább csak tünetek, amelyek a gép előtt ülve jelentkeznek. Nincs olyan adat, amely arra utalna, hogy a számítógép használata maradandó károsodást okozna a szemnek.”

A szkeptikus szakemberek szerint ha egy távollátó személy hosszú ideig próbál egy közeli pontra fókuszálni, azzal egyszerűen csak túlterheli a szemét. Az általános jelenség, hogy 40 éves kor körül a legtöbb embernek problémája kezd adódni a közelre látással, szintén ennek számlájára írható. Éppen ezért nem tartják szükségesnek a számítógép-használatra tervezett speciális lencsék használatát, inkább arra figyelmeztetnek, hogy mindenki saját magára beállított megfelelő szemüveget használjon.

„A számítógép valójában nem károsítja a szemet. – véli Duffner – Azért állunk fel mégis rendszeresen munka közben a géptől, mert szükségünk van arra, hogy távolabbra is nézzünk. Aztán visszaülünk dolgozni. A rövid séta növeli a kitartást és a komputer üzemképességi idejét is.” Schwab szerint a számítógéppel kapcsolatos problémák valójában a hosszú ideig tartó koncentrálásra vezethetőek vissza. „A jelenség nagyon régi, csak most új köntösben jelentkezik” – véli.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés