2024. Július 18. csütörtök
Sokaknak ismerős az érzés: egész nap a monitort bámulva délután már szinte alig látunk, szemünk száraz, vörös és fáradt. Azonban ne csüggedjünk, van remény!

A számítógépek térhódítása óta sokunknak a mindennapi munkához már hozzátartozik az egész napos monitorbámulás. Sok munkahelyen még a fényviszonyok is rosszak, így a számítógép monitorjának szemkárosító hatása még jobban érvényesül.

Monitor szemEmellett a munka során szinte folyamatosan egy pontra nézünk, ami igen fárasztó a szemnek. Sokan azt hiszik, hogy a fáradt és vörös szem csupán az aktakukacok és a programozók problémája, azonban az Entrepreneur nevű szaklap adatai szerint az irodában dolgozók 95 százaléka küzd hasonló gondokkal.

Néhány egyszerű változtatással azonban könnyen megkönnyíthetjük a saját, és így szemünk dolgát is:

• Vigyázzunk a visszatükröződésekkel: próbáljuk úgy elhelyezni monitorunkat, hogy arról semmiféle fény ne tükröződjön vissza, ez ugyanis nagyon lefárasztja a szemet.

• Használjunk természetes fényt a világításhoz. Ha ez nem megoldható, akkor helyezzünk el lámpákat a monitor mellé vagy mögé, ez segít szemünknek ellazulni.

• Tartsunk szünetet időnként: ha egész nap a monitort bámuljuk, próbáljunk meg félóránként egy kis szünetet beiktatni; nézzünk ki az ablakon vagy olvassunk pár sort egy újságból.

• Segíthetnek bizonyos egyszerű gyakorlatok is a szem ellazításában: Dörzsöljük tenyereinket gyorsan egymáshoz, amíg melegnek nem érezzük őket. Ezután anélkül, hogy szemgolyónkhoz vagy szemhéjunkhoz érnénk, helyezzük tenyereinket a szem fölé, így kellemesen melegnek fogjuk érezni szemeinket. Lélegezzünk mélyeket, és próbáljunk lazítani.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés