2024. Július 21. vasárnap

A kalcium segít a fogyásban

kalcium, fogyókúra, fogyás
1 . oldal
A kalcium bevitelének növelése fokozza a fogyást, állítja egy új tanulmány, de csak azoknál, akik kalciumszegény étrenden élnek. Korábbi kutatások szerint a kevés kalcium fogyasztása hízást okozhat.

Angelo Tremblay és csapata a Laval Egyetem orvosi karán egy 15 hetes fogyókúra során tették meg felfedezésüket. A résztvevők átlagosan kevesebb mint 600 mg kalciumot fogyasztottak naponta, holott a napi ajánlott bevitel 1000 mg.

kalcium, fogyókúra, fogyás

Az alacsony kalóriatartalmú étrend mellé a résztvevők egyik csoportja 1200 mg kalciumpótlást kapott tabletta formájában, a másik csoport pedig placebót. A kalciumkiegészítést szedő nők csaknem 6 kg-ot fogytak a program végére, míg a kontrollcsoport tagjai csupán 1 kg-ot.

„Azt feltételezzük, hogy az agy érzékeli a kalciumhiányt és azzal akar kompenzálni, hogy ösztönzi a táplálékfelvételt, ami nyilvánvalóan ellenkezik az összes fogyókúrás program elveivel” – mondta Angelo Tremblay, a Kanadai Környezeti és Energia-egyensúlyi Kutatóintézet tulajdonosa. Az elegendő kalciumbevitel úgy tűnik, hogy csökkenti az evés utáni vágyat.”

Az elegendő kalciumfogyasztás ezért a fogyókúrák sikerében fontos szerepet játszik. A kutató szerint a klinikájukat felkereső elhízott nők fele nem vesz magához elég kalciumot. Tremblay professzor és csapata már évek óta tanulmányozza a kalcium és az elhízás kapcsolatát. Első eredményeik 2003-ban jelentek meg, és felfedték, hogy a kevés kalciumot fogyasztó nők szervezetében több a zsír, vastagabb a derekuk, és magasabb a rosszkoleszterin-szintjük.

Második tanulmányuk kimutatta, hogy hatéves időszak alatt minél inkább csökkentette valaki a tejtermékek fogyasztását, annál jobban meghízott és annál vastagabb lett a dereka. 2007-ben Angelo Tremblay és csapata kimondta a kalciumfogyasztás és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatát a diétázók körében.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés