2024. Július 22. hétfő
A fogyáshoz alapvető, hogy kevesebb kalóriát fogyasszunk el, mint amennyit elégetünk, de emellett az étrend összetétele is fontos. Egy vizsgálat szerint a magasabb fehérje- és alacsonyabb szénhidráttartalmú étrend, amely sok tejterméket tartalmaz, segít eltüntetni a hasi zsírt és növelni az izomtömeget.

A Journal of Nutrition szeptemberi számában megjelenő tanulmány három csoportnyi elhízott vagy túlsúlyos, de egyebekben egészséges, fogamzóképes korú nőt hasonlított össze. Kevés, közepes vagy nagy mennyiségű tejterméket fogyasztottak, több vagy kevesebb fehérje és szénhidrát társaságában. A hét minden napján edzéseken vettek részt: öt alkalommal aerobicon, kétszer pedig súlyzós gyakorlatokat végeztek.

fehérje, tejtermék, fogyás

A résztvevők átlagosan ugyanannyit fogytak mindegyik csoportban, de a különböző étrendet követők között eltérés mutatkozott abban, hogy a fogyás az izom- vagy a zsírtömeg rovására történt-e. A legelőnyösebbnek a több fehérjét és tejterméket tartalmazó diéta bizonyult: az ezt követők testzsírszázaléka és hasi zsírrétege többet csökkent, mint a többieké, illetve izomtömegük is és izomerejük is nőtt.

„A sok fehérje-tejtermék csoportban a fogyás 100 százalékban a zsírréteg rovására történt. Meg is izmosodtak, ami erőteljes változást jelent a testfelépítésben – mondta Andrea Josse, a tanulmány vezetője, a McMaster Egyetem kineziológiai tanszékének hallgatója. Az izmok megtartása, esetleges növelése nagyon fontos az anyagcsere szintjének megtartása és a visszahízás megelőzése érdekében.”

A legkevésbé előnyösnek a kevés fehérjét és tejterméket tartalmazó étrend bizonyult: az ezt követők átlagosan kb. 0,7 kg izmot veszítettek, míg azoknál, akik ugyan kevesebb fehérjét, de közepes mennyiségű tejterméket ettek, szinte egyáltalán nem csökkent az izomtömeg, A sok fehérjés-tejtermékes csoportnál kb. 0,7 kg izomtöbbletet regisztráltak, és kétszer kevesebb hasi zsírt.

„A hasi zsírfeleslegről úgy tartják, hogy különösen rosszat tesz a keringésnek és az anyagcserének. Tanulmányunk eredményei szerint a kalcium és a fehérje bevitele segítheti ennek a feleslegnek a ledolgozását” – mondta Josse.

„Nagyon fontos, hogy ezeket a változásokat nem egyetlen mérőszámmal lehet leírni, mint például a testtömeg-index, mellyel általában a diéta sikerét jellemzik – tette hozzá Stuart Phillips, a tanszék professzora. – Ezek a nők sokkal fittebbek és erősebbek lettek, mely jelentősen csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát.”


Forrás: Medipress
2011. 09. 07. (Aktualizálva - 2012. 07. 31.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés