ABen-Gurion Egyetem munkatársai 300 túlsúlyos, 40 és 65 év közötti férfit és nőt vizsgáltak, akik két éven keresztül alacsony szénhidráttartalmú, alacsony zsírtartalmú, illetve mediterrán étrend szerint étkeztek.
A diétás módszertől függetlenül átlagosan hat kilótól szabadultak meg a vizsgálat során azok, akik a legtöbb tejet és tejterméket, és ennek köszönhetően a legtöbb, napi kb. 580 mg kalciumot fogyasztották. Ezzel szemben a legkevesebb tejterméket, és ennek révén mindössze napi 150 mg kalciumot fogyasztók csak mintegy három kilót tudtak leadni.
A kalcium bevitt mennyisége mellet a kutatási adatok alapján a D-vitamin vérben lévő szintje is jelentősen befolyásolja a fogyókúrás módszerek sikerességét: minél magasabb a D-vitamin szintje, annál több plusz kilótól tudunk megszabadulni.
„A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását és a napfényen kívül tejből, zsíros halakból és tojásból juthatunk hozzá a legkönnyebben. A legtöbb ember sajnos nem fogyaszt elegendő mennyiségű D-vitamint, pedig mint látjuk, még a fogyókúránkban is segíthet” – nyilatkozta Dr. Danit Shahar, a Ben-Gurion Egyetem kutatója.
„A diétás módszertől függetlenül nagyon fontos, hogy elegendő D-vitamint fogyasszunk, hiszen ezzel segítjük a fogyási folyamatot” – tette hozzá.
A kutatás részletes leírása az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban olvasható.