2024. Július 22. hétfő
A fogyókúra során könnyebben elérhetik az áhított célt azok, akik több tejet és tejterméket fogyasztanak, ami a bennük lévő D-vitaminnak köszönhető – mutatták ki izraeli kutatók.

ABen-Gurion Egyetem munkatársai 300 túlsúlyos, 40 és 65 év közötti férfit és nőt vizsgáltak, akik két éven keresztül alacsony szénhidráttartalmú, alacsony zsírtartalmú, illetve mediterrán étrend szerint étkeztek.

fogyás, tej, tejtermékek

A diétás módszertől függetlenül átlagosan hat kilótól szabadultak meg a vizsgálat során azok, akik a legtöbb tejet és tejterméket, és ennek köszönhetően a legtöbb, napi kb. 580 mg kalciumot fogyasztották. Ezzel szemben a legkevesebb tejterméket, és ennek révén mindössze napi 150 mg kalciumot fogyasztók csak mintegy három kilót tudtak leadni.

A kalcium bevitt mennyisége mellet a kutatási adatok alapján a D-vitamin vérben lévő szintje is jelentősen befolyásolja a fogyókúrás módszerek sikerességét: minél magasabb a D-vitamin szintje, annál több plusz kilótól tudunk megszabadulni.

„A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását és a napfényen kívül tejből, zsíros halakból és tojásból juthatunk hozzá a legkönnyebben. A legtöbb ember sajnos nem fogyaszt elegendő mennyiségű D-vitamint, pedig mint látjuk, még a fogyókúránkban is segíthet” – nyilatkozta Dr. Danit Shahar, a Ben-Gurion Egyetem kutatója.

„A diétás módszertől függetlenül nagyon fontos, hogy elegendő D-vitamint fogyasszunk, hiszen ezzel segítjük a fogyási folyamatot” – tette hozzá.

A kutatás részletes leírása az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban olvasható.


Forrás: MTI
2010. 10. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés