2021. Május 06. csütörtök
A legtöbb ember a kelleténél többet eszik, nekik viszont oda kellene figyelniük arra, hogy mi is kerül a tányérjukba – hívják fel a figyelmet amerikai kutatók, akik szerint a kevés fehérjét tartalmazó kalóriadús étrend nagy eséllyel vezet elhízáshoz.

Kórházban, ellenőrzött körülmények között hajtottak végre egy nem éppen veszélytelen kísérletet kutatók: 25, 18-35 év közötti egészséges embernek nyolc héten át olyan étrendet adtak, amely napi közel 954 plusz kalóriát tartalmazott. A három csoportra osztott résztvevők előzőleg egy 13-25 napos testsúly-stabilizáló programon estek át, és csoportonként ugyanannyi szénhidrátot, de eltérő mennyiségű – napi 5, 15 és 25 százaléknyi – fehérjét kaptak. A kutatók megvizsgálták, hogy az eltérő mennyiségű fehérje miként hatott a testösszetételre, a hízásra és az energiafelhasználásra.

kalória, fehérje, hízás

A kísérlet során mindenki hízott. Bár a kevés fehérjét fogyasztók kevesebbet híztak ugyan, de a súlyfeleslegük sokkal rosszabb összetételűnek bizonyult, mint a többi csoporté, ugyanis főként a testzsír-százalékuk növekedett, és az izom súlyosabb, mint a zsír. Izomtömegük kb. 1 kg-mal csökkent, a másik két csoporté viszont nőtt; a sok fehérje mellett viszont inkább az izomtömeg gyarapodott, és könnyebben ment a kalóriaégetés is.

„Aki magas zsír- és alacsony fehérjetartalmú ételekkel tömi magát, annak csak a hája fog gyarapodni, az izmai viszont sorvadásnak indulnak” – figyelmeztet a kísérlet egyik munkatársa, Leanne Redman, a Baton Rouge-ban található Pennington Biomedikális Kutatóközpont endokrinológus adjunktusa.

A testtömeg összetétele – izom vagy zsír – még fontosabb lehet, mint a szám, amit a mérleg mutat, vagy a testtömeg-index, jegyezte meg Dr. David Heber, a Kalifornia Egyetem Emberi Táplálkozás Központjának igazgatója. A szakember szerint az ideális étrend fehérjében és színes gyümölcsökben, zöldségekben gazdag, ugyanakkor zsírban szegény. Érdemes sovány húsokat enni, mint például csirkemellet, tengeri halat, pulykát, tojásfehérjét és bizonyos fehérjekészítményeket. „A fehérje jobban eltelít, csökkenti az étvágyat”  – magyarázza.

Az eredmények a Journal of the American Medical Association legfrissebb számában jelentek meg.


Forrás: Medipress
2012. 01. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés