Ewa Warensjö és munkatársai Uppsalában azt vizsgálták, hogy idősödő nők csonttörése és az általuk bevitt kalcium mennyisége között milyen az összefüggés. Az adatok egy 1987-ben kezdődött, 19 évig tartó vizsgálatból származtak, amelyben csaknem 62 ezer nőről tudták meg, hogy közülük hányan kerültek csonttörés miatt kezelésre, és hogy átlagosan mennyi kalciumot fogyasztottak naponta.
![kalcium kalcium](https://vital.hu/files/images/i_kalcium-csonttores-kockazata.jpg)
A statisztikai elemzés kimutatta, hogy a legtöbb csonttörés azok között volt, akik a legkevesebb kalciumot fogyasztották, például ritkán ittak tejet vagy ettek tejtermékeket. A fokozott kalciumbevitel – például tabletták, táplálékkiegészítők útján – viszont nem csökkentette a csonttörés kockázatát.
A legkevesebb kalciumot fogyasztó svéd nők átlagos kalciumbevitele napi 751 milligramm volt. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a tejivás az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent és ez hiba: a jelenlegi táplálkozási javaslatok több tejtermék rendszeres fogyasztását javasolják.
Az eredményeket a British Medical Journal közölte.