2025. Február 06. csütörtök
A Magyar Élelmiszerkönyv legújabb, december 15-től hatályos módosítása rendet tesz a gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények piacán is – hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodájának közleménye.

A szaktárca által kiadott Élelmiszerkönyv mostantól pontosan szabályozza a gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények összetételét. Ezt az tette szükségessé, hogy a fogyasztókat félrevezető módon gyakran gesztenyepürének vagy gesztenyemasszának neveznek olyan termékeket is, amelyeknek fő összetevője a főtt bab, nem pedig a valódi szelídgesztenye. Magyarországon jelenleg mindössze egy 1979-es szabvány rendelkezik nem kötelező jelleggel a gesztenyekészítményekről – emlékeztet a közlemény.

gesztenye, gesztenyekészítmények

Ezentúl ha a gyártó a termékét gyorsfagyasztott gesztenyemasszának vagy gyorsfagyasztott gesztenyepürének nevezi, akkor meg kell felelnie a Magyar Élelmiszerkönyv második kötetében helyet kapó irányelvben foglalt feltételeknek. Ez a termékleírás meghatározza az elsődleges és egyéb összetevőket, az érzékszervi és fizikai-kémiai jellemzőket, valamint az előállítás folyamatát.

A közlemény idézi a jogszabályt, amely szerint a gesztenyemassza csak egyneműsített gesztenyéből készülhet, és amellett cukrot és ízesítőanyagokat is tartalmazhat. Ha pedig a terméket édesítőszerrel állítja elő a feldolgozó, akkor a "gyorsfagyasztott gesztenyepüré édesítőszerrel" feliratot kell a csomagoláson feltüntetnie.

Laboratóriumi vizsgálatokkal a hamisítás ténye három kémiai-fizikai paraméter egyidejű mérésével egyértelműen megállapítható, így ezek a kritériumok is bekerültek az élelmiszerkönyvi előírásba.


Forrás: MTI
2010. 12. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés