2024. Július 22. hétfő
Mint életünk minden területen, az élelmiszerek táján is rengeteg halhatatlan tévhit alapján tájékozódunk nap, mint nap. Az alábbiakban négyet gyűjtöttünk össze azok közül a tények közül, amit majdnem mindenki rosszul ismer.

Egészséges zsírból bármennyit ehetünk.
Mi az igazság? Noha az olívaolaj, részben a benne lévő egyszeresen telítetlen zsírok miatt, jobb a szívünknek, mint a vaj a maga artériaszűkítő telített zsírjaival, mindkét típusból egy-egy kanálnyi 100-120 kalóriát tartalmaz. Alapvetően ugyanis minden zsírtípus nagyjából hasonló kalóriaértékekkel rendelkezik.

KenyérA friss mindig jobb, mint a fagyasztott.

Mi az igazság? A fagyasztott zöldségek ugyanolyan táplálóak lehetnek, mint a frissen vásárolt termények, hiszen ma már a betakarítás után rögtön gyorsfagyasztják a zöldség- és gyümölcsféléket, így nem ritka az sem, hogy a fagyasztott zöldségben több tápanyag található, mint a hosszú utat bejárt, fagyasztás nélkül tárolt friss árunak. Ha friss zöldséget-gyümölcsöt akarunk, akkor inkább vegyünk hazai terméket, minden más esetben valószínűleg jobban járunk a fagyasztott termékekkel.

A barna kenyér jobb mint a fehér.
A barna kenyér lehet, hogy csak színében barna, amit a karamelltartalmú színezéknek köszönhet, és közben ugyanúgy finomított lisztből készült, mint fehér társai. Az igazán egészséges kenyér az, ami teljes gabonaszemekből készült, vagy teljes kiőrlésű búzából. Ezekben az esetekben a kenyér ugyanis majdnem kétszer annyi rostot tartalmaz, mint más kenyérfajták és ugyanígy magasabb a szelén-, kálium- és magnéziumtartalma is.

A ‘természetes összetevők’ felirat csak jót jelenthet.
Mi az igazság? A természetes alapanyagok tulajdonképpen bármit jelenthet, egyelőre egyetlen élelmiszeripari szabvány vagy nemzetközi, illetve helyi jogszabály sem határozta meg egyértelműen, mi a természetes alapanyagok konkrét definíciója. Ilyenformán a címkén csak természetes alapanyagokat ígérő termékben is lehet csupa olyan összetevő, ami egyébként számos élelmiszeripari feldolgozási fázison ment keresztül és több olyan összetevőt is tartalmazhat, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy a feldolgozott cukor.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés