2024. Július 23. kedd
Egészségesen, sószegényen étkezőknél is kialakulhat magas vérnyomás, ha túl sok olyan ételt fogyasztanak, amelyekben magas fruktóztartalmú kukoricaszirup van. Márpedig ez az adalék rengeteg finomított élelmiszerben megtalálható, figyelmeztetnek amerikai kutatók.

A Colorado Egyetem szerint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (angol rövidítése HFCS) gyulladást okoz az erekben, ami miatt azok fala megkeményedik, a vérnyomás pedig akár 32 százalékkal is megemelkedhet. Még az amúgy egészséges életmódot folytatók vérnyomása is veszélyes mértékben megnőhet, ha rendszeresen fogyasztanak ilyen adalékkal dúsított élelmiszereket.

kukoricaszirup, vérnyomás

Bár a kukoricaszirupot fruktózként, magas fruktóztartalmú édesítőként vagy természetes édesítőként is feltüntethetik az élelmiszerek csomagolásán, jó ha tudjuk, hogy ugyanarról az egészségkárosító édesítőszerről van szó. A HFCS igen gyakori adalékanyag, de leginkább különböző üdítőitalok édesítésére alkalmazzák, mert rendkívül olcsó. Ezen kívül megtalálható még joghurtokban, tápszerekben, müzliszeletekben, salátaöntetekben és kekszekben.

Az is nagy probléma a kukoricasziruppal, hogy az Egyesült Államokban nagyobbrészt génmódosított kukoricából állítják elő. Bár a génmódosított termékek egészségkárosító hatása nem bizonyított, egyes esetekben komoly betegségeket okozhatnak.


Forrás: Medipress
2011. 02. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés