
A hivatal összesen több mint 500 élelmiszer-összetevőről – vitaminokról, ásványi anyagokról, zsírféleségekről, egészséges hatású baktériumokról, növényi eredetű anyagokról – mondott véleményt, de vizsgálatairól csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy ezeknek csak mintegy egyharmadánál igazolódott az egészséges hatás egyértelműen.

Az EFSA jelezte, hogy sok esetben, például a probiotikus baktériumok esetében, a vélemény azért lett negatív, mert a tagállamok által nyújtott információk hiányosnak bizonyultak. Az uniós szabályok büntetik, ha az élelmiszerek címkéjén az igazságnak nem megfelelő információkat tüntetnek fel.
Albert Flynn professzor, a vizsgálatot vezető munkacsoport elnöke kiemelte, hogy eltökélt szándékuk olyan megbízható tanácsokkal segíteni a fogyasztókat, amelyek alapján el tudják dönteni: az egy-egy élelmiszeren szereplő dietetikus vagy egészségügyi előnyök megfelelnek-e a valóságnak, és valóban hozzájárulnak-e választott táplálkozási módjukhoz.
A tagországok összesen 44 ezer anyagról nyújtottak be információkat az uniós hivatalhoz. Ebből a brüsszeli bizottság egy 4200 elemes kivonatolt listát készített, ennek az első elemeiről készült el most a vélemény.
A vélemények segítik majd az uniós tagországok nemzeti élelmiszerbiztonsági hivatalait és az Európai Bizottságot is azokban a döntésekben, amelyek az ilyen anyagokat tartalmazó élelmiszerek engedélyezésére vonatkoznak – tette hozzá Flynn.