2024. Július 16. kedd

Nem minden vegetáriánus, ami annak látszik

vegetáriánus, élelmiszerek
1 . oldal
Egyre nő az érdeklődés a tisztán növényi összetételű élelmiszerek iránt, a vegetáriánus termékeknek azonban még mindig nincs pontos definíciójuk. Emiatt fordulhat elő, hogy sok, vegetáriánusnak tűnő termékben állati összetevők is vannak.

Egyes pékek a perecek előállításához disznózsírt használnak, számos sajtféle pedig borjúgyomorból vett oltóval készül. A gumicukorban, négercsókban és hasonló édességekben zselatin található, amelyet állatok bőréből, csontjából és porcából állítanak elő. A zselatint a szűrt gyümölcslevek szűrésénél is alkalmazzák, és bár a folyamat végén eltávolítják, a visszamaradó lé a mélyen vallásos muzulmánoknak tisztátalannak számít. Gyakran a gyógyszerkapszulák hüvelye is zselatinból áll, amely a szervezetbe kerülve feloldódik.

vegetáriánus, élelmiszerek

A német vegetáriánusszövetség elnökhelyettese, Sebastian Zösch az Európa-szerte érvényes V-címke bevezetésén fáradozik, amely sárga alapon zöld V betű lenne. Ennek révén a fogyasztó egy pillantással felismerné, hogy egy termék vegetáriánus-e. Már az olyan nagy vállalatok, mint a Nestlé és a McDonalds is érdeklődtek a V-címke iránt. Jelenleg politikai síkon folynak a tárgyalások a vegetáriánus és vegán kifejezések levédetéséről – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

Svájc e téren előrébb tart. Ott csak akkor lehet vegetáriánusnak, ovo-lakto-vegetáriánusnak, illetve ovo-lakto-vegetábilisnak nevezni egy terméket, ha az nem tartalmaz állati eredetű összetevőt. Ez alól kivételt képez a tej, a tej összetevői – például a laktóz –, a tojás, a tojás összetevői és a méz. Vegán egy élelmiszer, ha semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaz, tehát tejet és tojást sem.

Nicole Maisch, a német zöld párt országgyűlési képviselője is síkra száll amellett, hogy felismerhető legyen egy élelmiszer csomagolásán, ha az állati részeket tartalmaz. Véleménye szerint a jövőben a húsfogyasztás témája több szerepet kap majd a politikai vitákban, ugyanis velejárója, a hízóállatok takarmányozása és annak nyersanyag-felhasználása jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

A német vegetáriánusszövetség becslései szerint Németországban öt-hat millióra tehető a vegetáriánusok száma. Mintegy tíz százalékuk vegán életmódot folytat, tehát semmilyen állati terméket nem fogyaszt.


Forrás: MTI
2009. 09. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés