Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Többé nem árulhatnak babot gesztenyepüréként

A Magyar Élelmiszerkönyv legújabb, december 15-től hatályos módosítása rendet tesz a gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények piacán is – hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodájának közleménye.

A szaktárca által kiadott Élelmiszerkönyv mostantól pontosan szabályozza a gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények összetételét. Ezt az tette szükségessé, hogy a fogyasztókat félrevezető módon gyakran gesztenyepürének vagy gesztenyemasszának neveznek olyan termékeket is, amelyeknek fő összetevője a főtt bab, nem pedig a valódi szelídgesztenye. Magyarországon jelenleg mindössze egy 1979-es szabvány rendelkezik nem kötelező jelleggel a gesztenyekészítményekről – emlékeztet a közlemény.

Ezentúl ha a gyártó a termékét gyorsfagyasztott gesztenyemasszának vagy gyorsfagyasztott gesztenyepürének nevezi, akkor meg kell felelnie a Magyar Élelmiszerkönyv második kötetében helyet kapó irányelvben foglalt feltételeknek. Ez a termékleírás meghatározza az elsődleges és egyéb összetevőket, az érzékszervi és fizikai-kémiai jellemzőket, valamint az előállítás folyamatát.

A közlemény idézi a jogszabályt, amely szerint a gesztenyemassza csak egyneműsített gesztenyéből készülhet, és amellett cukrot és ízesítőanyagokat is tartalmazhat. Ha pedig a terméket édesítőszerrel állítja elő a feldolgozó, akkor a "gyorsfagyasztott gesztenyepüré édesítőszerrel" feliratot kell a csomagoláson feltüntetnie.

Laboratóriumi vizsgálatokkal a hamisítás ténye három kémiai-fizikai paraméter egyidejű mérésével egyértelműen megállapítható, így ezek a kritériumok is bekerültek az élelmiszerkönyvi előírásba.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/gesztenyekeszitmenyek-szabalyozas