2024. Július 21. vasárnap

Ilyen is van: zsírok csökkentik az étvágyat

étvágy, éhségérzet, zsírok, elhízás
1 . oldal
A zsírban gazdag ételek általában nem a legegészségesebbek, de azok, amelyek telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, mint az avokádó, a dió vagy az olívaolaj, fontos szerepet játszanak az éhségérzet csökkentésében.

A Kaliforniai Irvine Egyetem gyógyszerészkutatói legújabb tanulmányukban kimutatták, hogy ezek a zsírok egy olyan vegyület képződését idézik elő a vékonybélben, amely csökkenti az éhségérzet kialakulását. A kutatók szerint a felfedezés új megvilágításba helyezi az elhízás és a táplálkozási rendellenességek terápiáját.

éhségérzet, étvágy, zsírok, elhízás

Daniele Piomelli és munkatársai azt vizsgálták, hogy az oleoiletanolamid (OEA) nevű zsírszármazék miként szabályozza az éhségérzetet és a testsúlyt. Kiderült, hogy az oleinsav nevű telítetlen zsírsav serkenti az OEA képződését, és az éhségérzetet gátló, teltségérzetet fokozó információt küld az agyba. Egy korábbi tanulmányban Piomelli és munkatársai kimutatták, hogy az emelkedett OEA-szint csökkenti az évágyat, súlycsökkenést eredményez és csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid szintjét.

Piomelli az anyag gyógyszerként való alkalmazása mellet érvel, mivel a vegyület kulcsfontosságú szerepet tölt be az étvágy és a testsúly természetes szabályozásában. „Új reményekkel kecsegtet egy, a természetes étvágyszabályozó mechanizmust leutánzó, biztonságos elhízás elleni gyógyszer kifejlesztése.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés