2024. Július 22. hétfő
Önellentmondásnak tűnhet a kalóriaégető zsír, ám a felnőttek szervezetében található, anyagcserét szabályozó barna zsírsejtek – melyekről korábban úgy vélték, csak csecsemőknél és kisgyerekeknél létezik – éppen ezt teszik, közölték amerikai kutatók.

A testzsír túlnyomó részét kitevő fehér zsírral szemben a „jó” zsír energiát használ fel, kalóriát éget. Az amerikai New England Journal of Medicine című szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely szerzői elsőként igazolták, hogy a barna zsír felnőttekben is jelen van és aktív szerepet játszik az anyagcserében.

C. Ronald Kahn, a bostoni Joslin Diabétesz Központ munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, hogy megállapításuk új, fontos célpontot jelöl ki az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kezelésére. A glükóz lebontását gyorsíthatja, ezáltal hozzájárulhat a testsúly csökkenéséhez, ha a barna zsír mennyiségét sikerül növelni.

barna zsír

A kutatók úgy találták, hogy a normál vércukorértékkel rendelkező fiatalabb és vékonyabb páciensek testében több a barna zsír, mint az idősebb, testesebb emberekében. Télen, amikor több energiára van szüksége a szervezetnek, hogy hőmérsékletét megtartsa, szintén aktívabb a barna zsír.

A tanulmányban három éven át 1972 páciens vett részt PET- (pozitron-kibocsátáson alapuló tomográfia) vagy CT-vizsgálaton. A nők 7,5, míg a férfiak több mint 3 százalékánál találtak jelentősebb mennyiségű barna zsírsejtet. A képalkotó eljárások tökéletlensége miatt ennél csak több lehet belőle szervezetben, jóllehet kisebb és kevésbé aktív lerakatok formájában.

A legtöbb barna zsírsejtet a páciensek nyakában találták a kutatók. Két személy nyakából vett barna zsírsejtekben egy olyan fehérjére is rábukkantak (UCP-1), amely csak erre a sejtre jellemző.


Forrás: MTI
2009. 04. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés