2024. Július 24. szerda

Ha a leptin nevű hormon szintje lesüllyed a szervezetben, könnyebben visszajönnek a fogyókúra során ledobott kilók – nyilatkozták amerikai kutatók pénteken. A leptin diéta előtti szintre való visszaállítása megoldhatná ezt a problémát, és így az érintettek végre győzelmet arathatnának a súlyfelesleg felett.


Fogyókúra után az anyagcsere nemcsak hogy hatékonyabbá válik, és így a testnek kevesebb kalóriára van szüksége, de ugyanakkor az agy könnyebben elcsábul a gusztusos finomságok láttán.

fogyás, leptin

A zsírsejtekben tárolt leptin egy természetes étvágycsökkentő, mely segít az agynak lemondani a kívánatos ételekről. Az 1990-es években komoly vihart kavart, amikor a tudósok bebizonyították, hogy a leptin egerekben súlyvesztéshez vezetett. Ez azonban emberekben ritkán fordul elő.

Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy amikor lefogyunk, a leptin szintje lecsökken, mert szervezetünk meg akarja óvni az energiatartalékait. Most a Columbia Egyetem kutatói arra próbálnak rájönni, hogy milyen hatással van a leptin csökkenése azok agyára, akik súlyt veszítettek, és vajon a hormon pótlása segíthet-e megtartani a versenysúlyukat.

A kutatók elhízott embereket követtek nyomon egy kórházi felügyelet alatt zajló diéta előtt és után, melynek során testtömegük 10 százalékától szabadultak meg. A résztvevőknek képeket mutattak ételekről, és különböző tárgyakról, például egy jojóról. Kiderült, hogy fogyás után az agy táplálékfelvételért felelős területei kevésbé voltak aktívak, amikor ételeket mutattak nekik, az érzelmek szabályozásáért felelős területek azonban aktivizálódtak. Amikor a tudósok visszaállították a leptinszintet a diéta előtti szintre, ezek a változások pont fordítottak voltak.

A kutatók szerint a leptin hatásos eszköz lehetne a súlycsökkenés hosszútávú fenntartásához.


Forrás: Medipress
2008. 06. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés