2024. Július 24. szerda

A fogyókúra alatt bármilyen segítség jól jön ahhoz, hogy ellenálljunk a finom falatok csábításának. Egy tanulmány szerint könnyebben be tudják tartani a diétát azok, akik fotónaplóban dokumentálják az étkezéseiket.


A New Scientist cikke szerint azok, akik egy kamera lencséjén keresztül szemlélik, hogy mit ettek, lelkiismereti kérdésnek tekintik, hogy elkerüljék az egészségtelen ételeket, továbbá jobban megfontolják azt is, hogy mit esznek meg.

egytálétel, fogyókúra

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói önkéntesek segítségével összehasonlították, hogy a hagyományos étkezési napló – mely az elfogyasztott ételek listáját tartalmazta –, vagy a „fotónapló” módszere jelent-e nagyobb segítséget a fogyókúra folyamán. Utóbbi módszer lényege, hogy a naplóbejegyzések közt fotók is szerepeltek az ételekről.

Az önkéntesek elmondták, hogy a fényképes napló sokkal hatékonyabb és pontosabb feljegyzést nyújt a napi bevitt kalóriamennyiségről, és gondoskodott arról, hogy ne egyék túl magukat. A kutatók elmondása szerint az írott naplót gyakran órákkal az étkezés után írták csak meg, így már kevésbé emlékezhettek a bevitt étel mennyiségére és minőségére. Az egyik önkéntes elárulta, a fényképes napló rádöbbentette, hogy nem eszik elegendő zöldséget és gyümölcsöt.

Az is nagyon hatékony lehet, ha a lakás különböző pontjaira elhelyezünk egy olyan fotót, ami rólunk készült, és különösen elégedetlenek vagyunk alakunkkal. Így szinte folyamatos a figyelmeztetés: szebb alakot szertnénk? Együnk kevesebbet!


Forrás: Medipress
2008. 09. 08. (Aktualizálva - 2012. 07. 31.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés