2024. Július 22. hétfő
Sok fogyókúrázó keserves tapasztalata, hogy a nehezen elért, és nem is mindig a kívánt mértékű fogyást gyakran újabb hízás követi. Magyar kutatók több fogyókúrás módszert hasonlítottak össze, hogy kiderüljön, melyik biztosítja a legjobb és legtartósabb hatást.

A Magyar Elhízástudományi Társaság IX. kongresszusán ismertetett kutatás szerint hosszabb távon, még 3 év után is, a zsírszegény diéta csökkentette legtartósabban a testsúlyt. Emellett ez a módszer bizonyult a legeredményesebbnek a metabolikus, vagyis az anyagcserét illető szövődmények megelőzésében is.

saláta, tányér, fogyókúra

A divatosabb diétákról kevés kontrollált eredmény áll rendelkezésre. Ezeket összehasonlítva kiderült, hogy rövid távon a zsiradékban gazdag Atkins-módszerrel lehet a legtöbbet fogyni (-4,7 kg).

Az egyes tápanyagfélék arányát szigorúan megszabó Zone diéta -1,6 kg, a nagyon alacsony zsírbevitelt engedélyező Ornish -2,2 kg, a zsírszegény, de magas szénhidráttartalmú LEARN diéta pedig -2,6 kg súlycsökkenést, vagyis mérsékeltebb fogyást eredményezett, viszont a zsiradékban gazdag étrend hosszú távon lényegesen gyengébb eredményűnek bizonyult.

Sikeresnek számít a fehérjében gazdag, kevesebb szénhidrát fogyasztásával járó étrend, ugyanakkor a glikémiás index értékelésében bizonytalanság mutatkozik a kutatók szerint.


Forrás: VM.komm
2008. 05. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés