2021. Június 16. szerda
Az étvágy szabályozását, és ezáltal a fogyást segítheti két olyan, Amerikában engedélyezett gyógyszer, melyeket alapvetően nem az elhízás ellen, hanem teljesen más panaszokra kell szedni.

Amint a gyomrunk megtelt, a leptin hormon felszólítja az agyat, hogy hagyja abba az evést. Ez azonban az elhízott emberek többségénél nem működik hatékonyan. A Harvard Egyetem orvostudományi  karának kutatói azt állítják, hogy állatkísérleteik szerint két gyógyszer – a fenil vajsav (PBA) és a Tauroursodeoxycholic sav (TUDCA) – a kísérleti egerekben a leptin aktivátoraiként hatottak, felvéve a harcot a leptin iránti rezisztenciával a hipotalamuszban.

elhízás, leptin

A hipotalamusz az a fő agyi terület, amely a leptinre reagál, és hatására olyan jelet küld, amely csökkenti az étvágyat.

„A tanulmányunkban bemutatott eredmények azt bizonyítják, hogy a kémiai kísérőanyagok, főként a PBA és a TUDCA, leptinaktiváló ágensként használhatók – számolt be Umut Ozcan, a Cell Metabolism folyóirat január 7-i számában megjelent tanulmány szerzője. A gyógyszerekkel kezelt normális egerek leadtak valamennyit a testtömegükből. Kísérletünk az első olyan sikeres próbálkozás, amelyben zsírdús étrenden élő elhízott egereket érzékennyé teszünk a leptinre.”

A kutatók remélik, hogy a gyógyszerek fokozhatják a hormon arra irányuló képességét, hogy a telítettség érzését keltse, ami arra ösztönzi az egészséges emberek többségét, hogy letegyék a villát. „Eredményeink újszerű kezelés kifejlesztését tehetik lehetővé az elhízás ellen. Amennyiben emberek esetében is beválik, kezelhetjük majd az elhízást”.

A két gyógyszert nem elhízásra, hanem más panaszokra, általában neurológiai betegségek, például Alzheimer-kór és Huntington-kór kezelésére használják. A PBA-t gyakran írják fel májelégtelenség és cisztás fibrózis ellen, a TUDCA-t pedig a kínai gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák májbetegségek kezelésére.


Forrás: Medipress
2009. 01. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés