2024. Július 17. szerda
Új, méghozzá igen fontos területen válhat hasznossá a C-vitamin: egy kutatás szerint nagy dózisban, intravénásan adagolva a vitamin alkalmas lehet a rákos daganatok csökkentéséhez.

A C-vitamin régóta az egyik legnépszerűbb és „legelismertebb” vitamin, amit számos betegség – az egyszerű megfázástól a szívbetegségekig – gyógyírének tartanak. Nagy mennyiségben azonban szinte lehetetlen a szervezetbe vinni, szájon át szedve ugyanis csak egy bizonyos mértékig szívódik fel.

narancsba szúrt injekció, C-vitamin

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a nagy mennyiségű C-vitamint az emésztőszervrendszert elkerülve, intravénásan beadva megzavarhatják a szervezet szigorú C-vitamin-kontrollját, ráadásul váratlan meglepetéssel is szembesültek.

Dr. Mark Levine, az USA Nemzeti Egészségügyi Intézetének munkatársa és kollégái azt találták, hogy az inravénásan beadott C-vitamin hidrogén-peroxidot termelt, aminek eredményeként a kísérleti egerekben 43-51%-kal csökkent a rákos daganatok mérete. Az állatoknak petefészek-, hasnyálmirigy- és agytumora volt.

Levine szerint nem tisztázott, hogy egyes daganatok miért ellenállóak a kezeléssel szemben, míg mások nem. A kezelés a normál sejteket nem károsította.

A kutató arra figyelmeztet, hogy a kezelés alkalmazása egyelőre nem javasolt a daganatos betegek számára, mivel hatását humán kísérletek során is bizonyítani kell. Ráadásul egyes kutatások szerint nagy dózisban adagolva a vitamin akadályozhatja a rák kezelésének sikerét. Ha rákellenes szerként be is vetik majd, a C-vitamint valószínűleg nem önmagában, hanem más gyógyszerek kiegészítéseként használják majd.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés