2024. Július 24. szerda

Egy idős brit férfi azt állítja, hogy a naponta elfogyasztott brokkolilé segítségével győzte le a hólyagrákot.


A most 79 éves Ray Wisemannél még 2003-ban diagnosztizáltak hólyagrákot. Az orvosok nem sok esélyt adtak neki a túlélésre. A legutóbbi vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a rákos sejtek terjedése megállt, és a férfi életkilátásai jelentősen javultak.

idős nő zöldségekkel, brokkoli, hólyagrák

Wiseman a bámulatos eredményeket a felesége által naponta készített brokkolilének tulajdonítja. A leicestershire-i öregúr úgy véli, hogy a zöldséglé jót tett neki, ezért javasolja fogyasztását mások számára is. Az ötlet a feleségétől, Joantól származott, aki egy barátjától hallott a zöldség jótékony hatásairól.

A koktél egy fej brokkoliból, néhány alma és répa hozzáadásával készült az íz javítása céljából. Joan állítja, férje a brokkolinak köszönheti szerencséjét. Hiszi, hogy a recept más rákos betegeken is segíthet.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Központja elkérte a receptet, hogy a tudósok tanulmányozhassák a zöldségek előnyeit. A jelenlegi kutatások szerint a brokkoli valóban tartalmazhat rákellenes anyagokat. Az Élelmiszerkutató Intézet tudósai azt találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik minden nap megettek belőle egy adagot, megváltozott a prosztata géntevékenysége, vagyis elképzelhető, hogy a zöldségben található anyagok csökkenthetik a prosztatarák kialakulási esélyeit.

2006-ban megjelent egy cikk a British Journal of Cancerben, mely azt állította, hogy a bizonyos zöldségekben (brokkoli, karfiol, káposzta) található természetes vegyületek serkentheti a sejtek DNS-regenerációját, mely megakadályozhatja rákos elfajulásukat. A hólyagrák az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés, mely több férfit érint, mint nőt.

A brokkoli a káposztafélék családjába tartozik, gazdag C-vitaminban, továbbá immunerősítő alkotóelemek is találhatók benne. A főzés hatására a kedvező hatásainak nagy része elvész, így célszerűbb inkább gőzölni, vagy mikrohullámú sütőben elkészíteni. Az Egyesült Királyság Rákkutató Központja szerint sokat kutatják a brokkoli gyógyító hatásait, és az egészséges étrendben naponta kellene szerepelnie más zöldségek és gyümölcsök mellett.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés