2024. Április 28. vasárnap
Nyelvünk egyértelműen azonosítani tudja a zsírt, ám egyénenként változó mértékben érzékenyek ízlelőbimbóink a zsír ízére – állapították meg amerikai kutatók, akik elsőként igazolták a zsírt érzékelő receptorok létét.

A Washington Egyetem orvosi karának munkatársai vizsgálataik során úgy találták, hogy a CD36 gén bizonyos változatával élő emberek jóval érzékenyebbek a zsír ízének jelenlétére az ételben, mint a többiek.

zsír íze

Azok, akiknél több CD36 fehérje keletkezik, könnyebben felismerik a zsír ízét az ételekben. A vizsgálatok során a résztvevőknél nyolcszoros különbséget tapasztaltak a zsír jelenlétére vonatkozó érzékenységben, miközben a szervezetükben termelődött CDC36 mennyiségében kétszeres volt az eltérés, írták a kutatók a Journal of Lipid Research című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

„Végső célunk annak megértése, hogy az ételeinkben lévő zsír érzékelése miként befolyásolhatja, milyen ételeket eszünk, és az elfogyasztott zsír mennyiségét” – magyarázta Nada A. Abumrad kutatásvezető.

   
Forrás: MTI
2012. 01. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés