Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Eltérően érzékeljük a zsír ízét

Nyelvünk egyértelműen azonosítani tudja a zsírt, ám egyénenként változó mértékben érzékenyek ízlelőbimbóink a zsír ízére – állapították meg amerikai kutatók, akik elsőként igazolták a zsírt érzékelő receptorok létét.

A Washington Egyetem orvosi karának munkatársai vizsgálataik során úgy találták, hogy a CD36 gén bizonyos változatával élő emberek jóval érzékenyebbek a zsír ízének jelenlétére az ételben, mint a többiek.

Azok, akiknél több CD36 fehérje keletkezik, könnyebben felismerik a zsír ízét az ételekben. A vizsgálatok során a résztvevőknél nyolcszoros különbséget tapasztaltak a zsír jelenlétére vonatkozó érzékenységben, miközben a szervezetükben termelődött CDC36 mennyiségében kétszeres volt az eltérés, írták a kutatók a Journal of Lipid Research című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

„Végső célunk annak megértése, hogy az ételeinkben lévő zsír érzékelése miként befolyásolhatja, milyen ételeket eszünk, és az elfogyasztott zsír mennyiségét” – magyarázta Nada A. Abumrad kutatásvezető.

   

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/zsir-ize-receptorok