2024. Május 14. kedd
Nemrég arról szóltak a kutatási eredmények, hogy érdemes visszatérni a vajhoz és a tejszínhez, noha korábban évtizedekig a telített zsírsavak háttérbe szorítása volt a trend. Harvardi tudósok szerint azonban a régi megközelítés a helyes.

Ha vajat használunk margarin helyett, akkor valóban csökkentjük a szívbetegség kockázatát – mondják most a szakemberek. A dietetikusok évtizedeken keresztül ugyanezt mondták, csak nemrégiben változott a véleményük, és elkezdték javasolni a telített zsírsavak bőségesebb fogyasztását – mivel az utóbbi hónapokban olyan eredmények láttak napvilágot, amelyek szerint a sok telített zsírsav mégsem növeli a korai halálozás veszélyét. Ezúttal viszont bebizonyosodott, hogy az említett anyagok tényleg ártalmasak, így érdemes távol maradni tőlük. A Harvard Egyetem tudósainak állásfoglalása szerint tehát egészségesebb alternatívát kell találni a telített zsírsavak helyett. A margarin, a növényi olaj, az olívaolaj és a magvak tehát mind egészségesebbek, és csökkentik a szívroham kockázatát a vajhoz képest.

A szakemberek hozzátették, hogy a vaj és a tejszín bevitelét mérsékelők több finomított szénhidrátot, például fehér kenyeret esznek. Ez állhat annak a hátterében, hogy a telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése nem szorítja vissza a kockázatot. „Eredményeink alapján a telített zsírok éppúgy növelik a szívbetegség kialakulásának veszélyét, mint a finomított szénhidrátok” – mondja a szerzőként közreműködő Frank Hu professzor, aki munkatársaival együtt 127 000 főt vett górcső alá, s a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban publikálta a tanulmányt.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés