2020. Szeptember 22. kedd
Egy amerikai szakértő szerint sok alkoholproblémával küzdő ember tesz fogadalmat Újévkor arra, hogy korlátozza vagy abbahagyja az alkoholfogyasztást. Ennek megvalósítása azonban rendkívül küzdelmes lehet számukra.

Az újévi fogadalmat tevők húsz százaléka egy hónapon belül visszatér régi szokásaihoz – állítja Janina Kean, a kenti High Watch Recovery Center alkoholizmus elleni központ elnök vezérigazgatója. A szakember a következő tanácsokkal szolgál azoknak, akik irányításuk alá szeretnék vonni alkoholfogyasztásukat.

Az alkoholproblémákat bennlakó rehabilitációs programokkal, járóbeteg programokkal és az Anonim Alkoholisták segítségével lehet leküzdeni, ezért az a legjobb, ha a rászorulók ezeken az útvonalakon keresztül kérnek segítséget – véli Kean. „Mindig tudományos alapú programok keretében kell kezelést végeztetni. Ezek olyan programok, amelyek orvosi engedéllyel működnek, pszichiátriai és orvosi képesítéssel rendelkező szakemberek, valamint képesített terapeuták közreműködésével zajlanak, a gyógyszerek adagolását pedig szakképzett ápolói csapat felügyeli. A programon belül a szakembereknek képesnek kell lenniük felismerni és kezelni az együttesen fellépő rendellenességeket is, és a családoknak és biztosítaniuk kell oktatási programot.”

Az egy személy számára szükséges ellátás szintje az alkoholproblémája súlyosságától függ. „Súlyos alkoholizmus esetén nagy valószínűséggel bentlakásos rehabilitációs programra lesz szükség, míg enyhe-közepes probléma esetén a remissziót valószínűleg már járóbeteg programmal, vagy az Anonim Alkoholisták programjával is el lehet érni” – állítja Kean.

A szakértő szerint ha valaki visszaesik az ünnepi időszakokban, ne legyen túl szigorú önmagához, inkább próbáljon megbocsátani magának. Ha nem sikerül újra kontroll alá vonnia az alkoholfogyasztását, szükség lehet a kezelés megismétlésére.„Az alkoholizmus gyakran valamilyen súlyosabb, háttérben húzódó probléma tünete” – tette hozzá a szakértő. „Éppen ezért ha csupán az ivásról szokik le valaki, azzal felszínre hozhatja ezt a mélyebb problémát. Fontos tehát, hogy ezekre a problémákra is keressenek kezelést, legyen szó akár depresszióról, szorongásról vagy bármiről.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés