2018. Március 24. szombat

Cukorbetegség

cukor

A cukrot sokan teszik felelőssé az elhízásért és egyéb betegségekért, pedig a különféle cukrok az alapvető fontosságú tápanyagok közé tartoznak, számos élettani folyamathoz nélkülözhetetlenek.


BŐVEBBEN


cukorbetegség, diéta

A cukorbetegség diétájának legfőbb jellemzői lényegében megegyeznek az egészséges táplálkozás fő ismérveivel. Ugyanakkor a cukorbetegség fajtája és egyéni adottságok is befolyásolhatják a diéta megfelelő összeállítását.


BŐVEBBEN


diabétesz cukorbetegség

A cukorbeteg diétája során nagyon fontos, hogy az étrend szénhidráttartalma elsősorban zöldség- és gabonafélékből származzon. Korlátozni kell a zsiradékok, különösen a telített zsírok fogyasztását, hiszen a betegség hajlamosít az érelmeszesedésre és a magas vérnyomásra.


BŐVEBBEN


kávé, fekete tea, cukorbetegség
A rendszeres kávé- vagy feketetea-fogyasztás bizonyos mértékben megvéd a felnőttkori cukorbetegségtől – állítja több kutatás is. Az egyébként számtalan egészségvédő hatással bíró zöld tea ez esetben nem segít.
BŐVEBBEN


diabétesz, cukorbetegség
Bár a cukorbetegség a legősibb betegségek egyike, csak a 20. században, az inzulin felfedezésével vált kezelhetővé. Ma már azt is tudjuk, hogy nem egységes kórformáról van szó. A kóros anyagcserével és magas vércukorértékkel jellemezhető tünetegyüttesnek számos alcsoportja létezik.
BŐVEBBEN


sebes
A cukorbetegségnek több súlyos érrendszeri szövődménye alakulhat ki, például károsíthatja a szív, a szem, a vese ereit, szívinfarktust, látáskárosodást, veseelégtelenséget okozva. Mégis, a diabéteszes betegek leggyakrabban egy talán kevésbé ismert következmény, az úgynevezett „diabéteszes láb” tünetegyüttes miatt szorulnak kórházi kezelésre, sőt, nem ritkán csonkoló műtétre is. Hogyan kerülhetik el?
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Mit egyen a cukorbeteg? Kurkuma: cukorbetegeknek, túlsúlyosaknak, reumásoknak Glikémiás index: Hasznos, de tudni kell használni! A cukorbetegség tünetei A II-es típusú cukorbetegség veszélyei Elmúlik vagy sem szülés után a terhességi diabetesz? Lehet IR-es normál ciklus esetén is! 5 tévhit a cukorbetegségről Ketoacidózis - a cukorbetegség rettegett szövődménye Cukorháztartás és alvászavar - van összefüggés? A diabetes nem gyógyítható, ám nem feltétlen kell örökre a gyógyszer A cukorbetegek is falatozhatnak jókat karácsonykor Hormonális eltérések IR mellett Az inzulin injekciók helyébe léphet egy új ostya Maguknak sem vallják be a túlsúlyosak, mennyi cukrot esznek A köhögés elleni gyógyszer a 2-es típusú diabétesz ellen? Első világháborús robbanóanyag a cukorbetegség gyógyításában Az anya életkora befolyásolhatja fia hajlamát a cukorbetegségre Egy végzetes betegségkombináció Hát ezért acsarkodtunk karácsonykor! Nassolnivalók cukorbetegeknek Repceolajat a cukorbetegeknek!

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Dr. Maglics Szilvia Fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
Dr. Maglics Szilvia
Fül-orr-gégészet
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés