2019. Január 21. hétfő
Tünetek és okok -  A hormonpótlásról
Negyven és ötvenéves kor között a petefészkek hormontermelése megszűnik, elmarad a menstruáció, a fiatal és az idős kor közé ékelődve beköszönt a változás kora.

Egyértelmű klimaxról akkor beszélünk, ha az utolsó vérzést legalább hat hónapon keresztül nem követi másik menstruáció. Ennek időpontja meglehetős változékonyságot mutat, jelentkezése átlagosan 47-48 év körül várható. Nyugat-Európában leggyakrabban 49 éves korban, Ázsiában és Afrikában 44 éves kor előtt szokott bekövetkezni. Megkésett tüszőérés és ezt követő menstruáció azonban még jóval a klimax kezdetét követően is előfordulhat. A negyven éves kor előtt jelentkező klimaxot korai menopauzának nevezzük.

klimax, menopauza

Tünetek és okok

A havi vérzés elmaradását megelőző időszakban az addig szabályos ciklus rendszertelenné válhat, időtartama megváltozhat, hosszabb vagy rövidebb is lehet. A kis mennyiségben a nőkben is termelődő férfi nemi hormon a női hormonok kiesése miatt relatíve nagyobb szerephez jut. Ez magyarázza az ebben a korban tapasztalható szőrnövekedést. Elhízással, magas vérnyomással és cukorbetegséggel is inkább számolhatunk. Kedvezőtlen irányban változik a vérzsírok mennyisége és összetétele, a bőr szárazabbá, a haj töredezettebbé válik.

Igen gyakori tünet menopauzában a hőhullámok jelentkezése, a kipirulás, izzadás, a szapora szívdobogás és a gyakori fejfájás. A menopauza kezdete után egy-két évvel ezek a panaszok megszűnnek. A petefészkek és az emlők visszafejlődnek, hüvelyszárazság alakul ki, ami közösülési problémákhoz vezethet, a szárazság sokszor viszketéssel is párosul. Ilyenkor jó szolgálatot tesznek a síkosító krémek.

Megváltozik a hangulati élet. A menopauzás nő ingerlékennyé, labilissá válhat, koncentrációképessége csökkenhet, szélsőséges esetben akár öngyilkossági kísérletig fokozódó depresszió alakulhat ki, csökken a szexuális érdeklődése, alvászavarok jelentkezhetnek.

Menopauza után a csontállomány évi 12%-kal csökken. 80 éves korra a fiatalkori mennyiségnek csupán már az 50%a marad meg. 65 évesen a nők 25%-ának van csigolyakárosodása, amiből később logikusan adódnak a háttájéki panaszok, a spontán csigolya-összeroppanások, de még az idős korban megszokott testmagasság-csökkenés is, legalábbis részben, a csontritkulásra vezethető vissza. Közismert az idős nők szinte minden különösen nagyobb trauma nélküli combnyaktörési hajlama.

A csontritkulás szűrésére egyszerűen végezhető, ambuláns, aránylag nem túl drága, kellemetlenséggel, veszéllyel nem járó vizsgálati lehetőség kínálkozik. A hiányzó női hormonok pótlásán túl szükség esetén a terápia kiegészítői lehetnek az elégséges mennyiségű kalcium elfogyasztása, valamint a kalciumnak a bélből történő felszívódását, illetve a csontokba való beépülését serkentő gyógyszeres beavatkozás.

Közismert klinikai tény a fogamzóképes korú nők védettsége a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Ez a védettség a klimaxot követően fokozatosan megszűnik. Közel hússzor annyi nő kap infarktust a menopauza után, mint előtte.

A hormonpótlásról

A menopauza szinte minden kedvezőtlen következménye előnyösen befolyásolható azáltal, hogy a kieső hormonokat valamilyen módon kívülről juttatjuk be a szervezetbe. Az ország bármely területén elérhetők a menopauzaambulanciák, ahol a kérdésben jártas nőgyógyászok végzik a komplex munkát.

Az ambulancián jelentkező nő kórelőzményeinek, tüneteinek részletes rögzítését körültekintő nőgyógyászati vizsgálat követi. Meghatározzák a legfontosabb laboratóriumi paramétereket, majd ultrahangvizsgálat is történik a belső nemi szervek állapotának megítélése céljából. Szükséges az emlők mammográfiás szűrése, illetve a csontállomány felmérése. Amennyiben az adatok ebbe az irányba mutatnak, megkezdhető a gyógyszer adagolása, de a megadott időközökben indokolt ellenőrzés a kezelés folyamán (mely akár évtizedekig is tarthat) mindvégig szükséges.

Igaz, hogy (a felmérések szerint) hosszú időn át hormonpótlást alkalmazva némileg fokozódhat az emlőrák kialakulásának valószínűsége, a rendszeres kontrollvizsgálatok azonban ennek időben történő diagnosztizálását és ezáltal a folyamat kezelését is biztosítják. Ezáltal a hormon adásának számtalan, egyértelmű előnye minden bizonnyal nagyobb súllyal esik latba.

Már néhány hónapos hormonpótlást követően testileg-lelkileg szinte újjávarázsolt, a szó szoros értelmében megfiatalodott, kiegyensúlyozott, régi teljesítőképességét visszanyert, emberi kapcsolataiban megújult nő jelentkezik orvosánál a menopauza-szakrendelésen.

És még nem is említettük az érrendszer védelmével, a csontvesztés feltartóztatásával járó, hosszú távú pozitívumokat, amelyek teljességükben természetesen csakis a kezelési protokoll előírásainak következetes alkalmazása mellett fejlődhetnek ki.


2006. 09. 06. (Aktualizálva - 2013. 09. 25.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés