2020. Július 06. hétfő
A nyugati kultúra a szexis megjelenést, a fiatalságot helyezi előtérbe, nem csoda, ha a nők félnek az öregedéstől, a változás korától. A média azt sulykolja hazánkban is, hogy a nőiesség a nő egyik legfőbb vonzereje. Nem látunk változó korú nőt a reklámfilmekben sem, csak fiatalságtól, erőtől sugárzó ifjú hölgyeket, legfeljebb jóságos, vén nagymamákat. Különböző kultúrákban más és más a változó korú nők társadalmi helyzete, s ezért a klimakteriális tüneteket is másképp élik meg.

Az afrikai nők számára a menopauza lehetővé teszi, hogy a család életében előkelőbb helyet foglaljanak el. Irányíthatják a fiatalabbak munkáját, nagyobb tisztelet övezi őket, a családi ügyekbe is több beleszólásuk lehet – no persze családfővé azért ebben az időszakban sem válnak. A botswanai kung asszonyoknál a menopauza a szexuális felszabadulás ideje.

klimax, menopauza

Indiában a változás korán túlesett nőknek már nem kell fátylat viselniük. Az indiai asszonyok többsége nem panaszkodik klimakteriális tünetekre, s ettől az időszaktól fogva szintén nagyobb tiszteletnek örvendenek, nincsenek hőhullámaik, fejfájás sem gyötri őket.

Így kell enni, hogy gyönyörű legyen haja, bőre, körme! > > >

Kínában is természetes folyamatnak tartják a menopauzát, igen ritkán fordulnak orvoshoz a tünetekkel, hormonpótlásra csak kivételes esetekben kerül sor. Hőhullámokat mindössze 10-24%-uk panaszol, míg a nyugati nők 85%-át érinti e kellemetlenség.

Japánban két változás korabeli tünet erősödik fel sajátosan: a fejfájás és a váll merevsége jóval gyakoribb, mint egyéb országokban.

A nők többsége azonban elfojtja testi és lelki szenvedéseit, a japán kultúra ugyanis az önuralmat nagyra értékeli.

A mexikói nők sem fordulnak orvoshoz, nem tartják nagy tragédiának a változás korát. Az indián asszonyok csak ekkor élhetnek sámánisztikus és gyógyító erőikkel.

Körmös kérdés: mi rombolja és mi építi, szépíti a körmöt?> > >

 

Indonéziában szintén tisztelik a kort, ezért itt is kevesebb tünetről panaszkodnak.

A kulturális hatások nem szüntetik meg a teljesen természetes panaszokat. Abban a társadalomban azonban, ahol tisztelet övezi az öregeket, az idősödő nőket, sokkal könnyebben birkóznak meg a kellemetlen fizikai és pszichés tünetekkel, mint egy olyan országban, ahol „csökkent értékűnek” érzi magát a változás korában lévő nő.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés