2018. December 13. csütörtök
Tanácsok
Ahogy idősebbek leszünk, bőrünk egyre inkább veszít rugalmasságából és ellenálló képességéből, s egyre több törődést igényel. Különösen igaz ez az inkontinenciában szenvedők esetében, akik bőre rendkívül erős igénybevételnek van kitéve. A vizelet és a széklet károsíthatja a bőrt, irritációt, kifekélyesedést okozhat, ezért esetükben igen nagy jelentőséggel bír a megfelelő bőrápolási szokások kialakítása és betartása.

Inkontinenciában szenvedőknél igen gyakran fordulnak elő bőrproblémák. Ennek oka, hogy az állandó nedves környezet erősen károsítja a bőrt, a székletben lévő baktériumok pedig fertőzést okozhatnak. Ugyanakkor a gyakori mosakodástól a bőr kiszárad, repedezetté válik, amely tovább növeli a fertőzésveszélyt, ráadásul a végbél a gyakori törölgetés következtében kidörzsölődhet és kisebesedhet.

inkontinencia, bőrápolás

Emellett a pelenkával fedett területen – ha nem megfelelő a pelenka minősége és légáteresztő képessége – gyakran alakul ki gombás fertőzés, kiütés, viszketés. Az inkontinencia termékek is tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyre van, aki allergiás, pl. a latex. A mobilitás hiánya és a rossz egészségi állapot szintén hajlamossá tesznek a bőrproblémákra (pl. felfekvés kialakulása).

Tanácsok

A bőrfertőzés legjobb kezelése a megelőzés, amelyben a megfelelő ápolás központi jelentőséggel bír. Ennek érdekében a következő tanácsokat érdemes betartanunk:

Inkontinenciabetétünk mindig feleljen meg az inkontinencia súlyossági fokának és csípőméretünknek!

Viseljünk olyan termékeket, amelyek nem csak a nedvességet, hanem a kellemetlen szagokat is magukba zárják, és nem engedik a bőrrel érintkezni a vizeletet!

Naponta szükség szerint többször is cseréljük ki inkontinenciabetétünket illetve nadrágpelenkánkat!

Intim testtájékunkon naponta kétszer-háromszor tisztálkodjunk! Bőrünk kíméletes tisztítását pH-semleges, hidratáló hatású tisztítószerekkel végezzük!

Kerüljük a szappanokat, mert azok erősen szárítják a bőrt és felborítják annak természetes pH-egyensúlyát!

WC-zés után az intim területek gyors és kíméletes tisztításához használjunk alkoholmentes nedves törlőkendőt, amelyet víz nélkül is használhatunk, és amely eltávolítja a szőrszálakra ragadt szennyeződéseket! Ugyanakkor kerülni kell a baba popsitörlők használatát, hiszen azok általában alkoholt is tartalmaznak, és szárítják a bőrt.

Ha lehetőségünk van rá, akkor székletürítés után mindig öblítsük le intim tájékunkat! Ehhez pantenol-tartalmú mosdókrémet a legjobb használni.

Tisztálkodás után a bőrt ne dörzsölve, hanem a nedvességet törülközővel finoman felitatva szárítsuk meg! Mosakodás után olajos bőrvédő spray-vel vagy habbal kenjük be intim testrészeinket, amely védőréteget képez a bőrünkön, megvédi azt a kiszáradástól és víztaszító hatása is érvényesül, amikor bőrünk a vizelettel érintkezik!

Az áztató fürdő helyett tusoljunk inkább langyos vízben! Tusoláskor pantenol-tartalmú tusfürdőt használjunk, fürdés után pedig testápolóval kenjük be testünket!

A nagyon száraz, irritált, idős bőr ápolására testápoló helyett inkább E-vitamint tartalmazó bőrápoló olajat használjunk!

Tisztálkodószereink alkohol-, színezék és illatanyag-mentesek legyenek.

Fontos, hogy a fertőzések elkerülése végett WC-használat előtt és után is mossunk kezet!

Körmeink mindig legyenek rövidek, hogy tisztálkodás közben bőrünket ne sértsük fel velük, illetve hogy a kórokozók ne tudjanak alattuk megtapadni!

Kezünket keratin tartalmú ápolószerrel kenegessük, hogy ne repedezzen be, ne legyen száraz, mert száraz bőrrel is okozhatunk magunkon sérüléseket!

Pamutból készült alsóneműt és jól szellőző, könnyen eltávolítható ruhákat viseljünk! Ne használjunk gyapjúból és műszálból készült ágyneműket, helyette a pamutból készültet válasszuk!

Fontos, hogy lakásunkban a szobahőmérséklet és a páratartalom ideális legyen.

Étkezzünk egészségesen, fogyasszunk elegendő folyadékot (napi másfél-két litert)!

Kerüljük a pszichés stresszt, idegeskedést, mert ez is árthat bőrünknek!


Forrás: Inko Klub Egyesület
2007. 02. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés