2018. December 13. csütörtök
Okok -  Terápia
Bár a legtöbben úgy gondolják, hogy az inkontinencia elsősorban a nőket érinti, az erősebb nem körében is egyre gyakrabban fordul elő ez a probléma. Férfiak esetében az inkontinencia kialakulása elsősorban a jóindulatú prosztatamegnagyobbodással van összefüggésben, előfordulása pedig az életkor előrehaladtával párhuzamosan nő.

Összességében a férfiak mintegy húsz százalékának vannak inkontinens panaszai, ám megfelelő terápiával és intimtornával sokat lehet javítani állapotukon.

férfi, inkontinens, inkontinencia

Okok

Az inkontinencia kiváltó oka férfiak esetében többféle lehet: prosztataműtét után a hólyagnyak sérülése, húgyúti fertőzés, a húgyhólyag túlműködése, a vizelet áramlásának akadályozottsága, a húgyhólyagban lévő kövek, tumorok, egyes gyógyszerek (pl. vízhajtók) mellékhatása és lelki okok egyaránt állhatnak a háttérben.

A vizeletürítés feletti kontroll elveszítése nem önálló betegség, hanem a háttérben megbúvó rendellenesség (pl. prosztataprobléma) megnyilvánulása lehet. A férfiaknál általános jelenség, hogy az életkor előrehaladtával a prosztata fokozatos megnagyobbodása következtében a vizelet lassabban áramlik, nehezebben indul meg, mint korábban. Az ötven év feletti férfiaknak csaknem a felénél előfordul a prosztata jóindulatú megnagyobbodása.

A prosztatabántalmak tünetei közé a gyakori vagy nehéz vizelés, a hirtelen vizelési inger, a vizelési inger miatti gyakori éjszakai felébredés, a vizelet indításának nehezítettsége és a vékonyabb vagy meg-megszakadó vizeletsugár valamint a vizelet csöpögése tartoznak. Mivel e tünetek hátterében más, súlyosabb betegségek (pl. prosztatarák) is állhatnak, mindenképpen fel kell keresni panaszunkkal az urológus szakorvost.

A férfiak jelentős része prosztataműtét mellékhatásaként, a hólyagnyak sérülése nyomán válik inkontinenssé. Számuk már ma is jelentős, a jövőben pedig növekedni fog, hiszen a prosztatarákszűrések gyakoribbá válásával együtt növekedni fog a prosztataműtétek száma, ezzel együtt pedig a férfi inkontinencia előfordulásának aránya is emelkedik.

Terápia

Az inkontinenciával való együttélést illetve az inkontinens panaszok enyhítését, egyes esetekben megszüntetését számos terápia és életmódbeli változtatás segítheti elő.

Az alábbi tanácsok betartása sokat segíthet:

• Törekedjünk a jó emésztés kialakítására: kerüljük el az elhúzódó székrekedéseket, amelyek önmagukban is sokat ronthatnak a vizeletkontrollon.
• Vegyünk meleg ülőfürdőt vagy váltólábfürdőt lehetőleg kétnaponta. (váltólábfürdőnél a lábakat egy percen át 38 °C-os, majd 10-15 percen át 20 °C-os vízben kell áztatni, a cserét háromszor ismételve).
• Igyunk sok vizet: a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele azért fontos, mert minél kevésbé telt a hólyag, annál nagyobb a fertőzésveszély.
• Ügyeljünk testsúlyunkra: a medenceizomzat terhelése ugyanis csökkenthető a túlsúly csökkentésével.
• Viseljünk kifejezetten a férfiak számára kialakított, anatómiailag formált inkontinenciabetétet illetve nadrágpelenkát.
• Végezzünk intimtorna-gyakorlatokat.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a tünetek enyhítésében, sőt akár a megelőzésben is igen nagy a szerepe a speciálisan férfiak számára kifejlesztett intimtornának. A gyakorlatok célja a hímvessző, a végbél és a prosztata védelmét segítő izmok erősítése, a gáti erek védelme, a vérkeringés fokozása, a potencia növelése, irányítottságának megtartása, a magömlés szabályozásának fokozása és a könnyebb székletürítés.


Forrás: Forrás: Inko Klub Egyesület
2006. 09. 06. (Aktualizálva - 2018. 09. 08.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés