2021. Június 18. péntek
A yohimbé-hidroklorid -  Nem ártalmatlan szer?
Sok afrodiziákumnak tekinthető modern gyógyszerkészítmény alapanyaga a Nyugat-Afrika őserdejében honos egzotikus yohimbé. Varázserejű kérgének párlatát évszázadok óta előszeretettel fogyasztják a házassági szertartásra vagy valamely rituális orgiára készülő pigmeusok és busmanok. Ezek az események állítólag egy hétig is eltarthattak, (ki tudja talán ma is) s a kellő ajzottságról a naponta egyre nagyobb adagokban fogyasztott "szerelemfa" gondoskodott.

A fa kérge mindenekelőtt a főnökök számára volt nélkülözhetetlen, a helyi szokások szerint potenciájuk kikezdhetetlen kellett legyen, tekintélyük nem kis részben ezen is alapult. A yohimbé már évszázadok óta alkalmazott szer volt, amikor a 19. században az első európaiak is megismerkedtek vele. Valószínűleg német telepesek voltak az elsők, akik megtapasztalták a "szerelemfa" különleges hatásait, s a fakérget tengerészek juttatták el Németországba, ahol 1896ban egy Spiegel nevű kutató vizsgálta meg alaposabban. Az általa felfedezett igen hatékony alkaloida a fa neve után a yohimbin nevet kapta.

A yohimbékéreg főzetét fogyasztják

A humánkísérletek során a szer szinte minden esetben hosszantartó, spontán és kemény erekciót váltott ki, amihez erős nemi izgalom is társult. A yohimbéfa híre gyorsan terjedt, óriási volt a kereslet a belőle gyártott szerelemdrazsékra.

A yohimbé-hidroklorid

A Kongó és Kamerun voltak a legnagyobb szállítók, a két hely bővelkedett a yohimbéültetvényekben. A tiszta alkaloida szintézise azonban a múlt század ötvenes éveiig váratott magára. Noha a kéregkivonatot előszeretettel fogyasztották a szabados életmódot folytató körökben, a tudományos érdeklődés csak az 1960-as években élénkült meg iránta.

A potenciazavarokkal foglalkozó kutatók kísérletei eredményesek voltak, a yohimbin-hidroklorid hatására az erekciók és orgazmusok száma megháromszorozódott a vizsgált személyeknél, ám az is kiderült, hogy teljes szervi impotencia esetén a szer hatástalan. Pszichikai eredetű zavaroknál azonban kifejezetten pozitív hatásokról számoltak be a résztvevők, nőtt a nemi vágy és a nemi aktusok száma is. A kiterjedt laboratóriumi vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a yohimbéhidroklorid minden kétséget kizáróan afrodisztikus hatású szer, hatékony mennyiségét a szakértők 5 mg-ban állapították meg.

A szer a szexuális forradalom idején vált igazán népszerűvé, a yohimbé a hippitársadalom kedvelt ajzószere lett. Fogyasztása a leírások alapján a következő hatásokkal jár: kezdetben enyhe végtaggyengeség érzékelhető, majd a háton hideg és meleghullámok futnak végig. Ezután jön egy oldott boldogító érzés, amit enyhe hang és képhallucinációk kísérnek, majd a hatóanyag a hátgerincidegeket elérve fejt ki a nemi szerveket és az erekciót befolyásoló hatást. A yohimbin egyes esetekben vizelethajtóként is hat, ezt követően azonban előtörnek a szexuális jellegű érzetek: hangulatváltozás, felfokozott szerelmi vágy, a bőr szexuális érzékenységének növekedése.

A 80-as években a kaliforniai Stanford egyetemen újabb kutatások erősítették meg a korábbi vizsgálatok eredményeit. A vizsgált patkányok egyetlen óra alatt 50 erekcióra voltak képesek, s az ezt követő humán kísérletek alanyai, helyi egyetemisták is igen lelkesülten számoltak be a yohimbin hatásairól. Gyors és megbízható erekciókról, hosszan tartó izgalmi állapotról, fokozott nemi vágyról és több egymást követő nemi aktusról nyilatkoztak a résztvevők (Érdekes módon az eredmények közzététele után az Egyesül államok gyógyszerengedélyezéssel foglalkozó hatósága a Food and Drog Administration betiltotta a szert, méghozzá nem egészségügyi, hanem erkölcsi okokból.)

Nem ártalmatlan szer?

Az USA-ban és Németországban is eljárás van folyamatban a yohimbének a forgalomból való kivonásáról, a szakértők szerint ugyanis az alkaloida orvosi szempontból mégsem teljesen ártalmatlan. A yohimbin ugyanis meggátolja a testidegen mérgezőanyagokat lebontó enzim a monoamino-oxidáz (MAO) működését. Az étkezés során sokféle mérgező anyag kerül a szervezetünkbe. A MAO ezeket ártalmatlan metabolitokká alakítja át. Ha ennek az enzimnek a működését meggátoljuk fontos, hogy ne terheljük szervezetünket olyan "mérgező" anyagokkal, melyekkel szemben átmenetileg csökkent a védekezőképessége.

Amennyiben yohimbint alkalmazunk, kerüljük az alkoholtartalmú italok, savanyú káposzta, ananász, csokoládé, érett sajtok fogyasztását, valamint az amfetaminok és bizonyos alkaloidák (meszkalin, LSD, MDMA) használatát. Fontos hogy ne vegyünk be túlzott adagokat sem, mert az izomrángással, fájdalmas erekcióval, hasmenéssel, görcsökkel szívműködési zavarokkal járhat, s különösen magas dózisban légzésbénulást, szívizom elégtelenséget okozva akár halálos is lehet.

A kereskedelemben kapható yohimbé termékeknél a minőségre is nagyon oda kell figyelni, csak olyan minősített készítményt érdemes választani, amelyen egyértelműen fel van tüntetve a hatóanyagtartalom. A yohimbintartalom ismerete nélkül nem lehet megszabni a hatásos és kiegyensúlyozott adagolást.

Egy 1995-ös vizsgálat (USA) kimutatta, hogy míg a nyers yohimbékéreg jellemzően 6% yohimbint tartalmaz, addig a kereskedelmi forgalomban kapható készítmények többsége lényegében nem tartalmazott ilyen vegyületet.

26 mintából 9-ben egyáltalán nem volt yohimbin, hétben pedig csak nyomokban volt megtalálható. A többi tíz termék elhanyagolható mennyiségben tartalmazott hatóanyagot. A vizsgáltak között tehát nem találtak legitim terméket.


2006. 09. 06. (Aktualizálva - 2012. 04. 27.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés