2018. Február 18. vasárnap

Érzékelés és tudat

kamaszlány és édesanyja, serdülőkor, serdülő, szülő
A serdülőkor nemcsak a nehéz természetű kamaszokat, de a szülőket is próbára teszik. Gyerekük iránti aggodalmuk mellett nekik is fel kell készülniük a gyermek önállósodására, újra kell értékelniük életcéljaikat, kapcsolataikat.
BŐVEBBEN


hipnózis
A hipnózis valaha az okkultizmus körébe tartozott, mára azonban tudományos vizsgálódás tárgyává vált. Mi történik a hipnózis alatt? Mire használható a gyógyításban?
BŐVEBBEN


öregedés
Az öregedés – mint életünk egyéb biológiai vagy társadalmi fordulópontjai – kritikusan érinti az egyén lelki jelenségeit. A bölcsesség az idős kor ajándéka, ugyanakkor szorongás és depresszió is kísérheti. A család, az orvos és a társadalom feladata...
BŐVEBBEN


placebo
A magyar háziorvosok többsége használt már pácienseinél placebót – derült ki az első, magyarországi placebohasználatot felmérő tanulmányból, amelynek eredményeit a Magyar Pszichiátriai Társaság Sopronban megrendezett XVI. Vándorgyűlésén ismertetik.
BŐVEBBEN


könnyek, férfiak
A női könnyeknek tudományosan is kimutatható hatása van a férfiakra: izraeli kutatók szerint ha a férfi elég közel van a síró nőhöz, hogy be tudja lélegezni a könny páráját, akkor szervezetében csökken a tesztoszteron szintje. A hatást azonban csak az érzelem kiváltotta sírás képes elérni.
BŐVEBBEN


altatás, kóma
A mély alvás helyett az általános anesztézia inkább egy megfordítható, gyógyszerrel kiváltott kómához hasonlítható, állapították meg amerikai kutatók, akik szerint ez a felismerés a kómás állapotok jobb kezeléséhez, valamint hatékonyabb műtéti anesztéziához vezethet.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Vizi János
Szexológus, pszichiáter
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés