2020. Július 09. csütörtök
A szerelem és a szexuális vágy viszonyának megértése évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. Míg a művészek a szívből eredeztetik az érzelmeket, a tudósok másik szervben keresik a titkot. Egy új kutatási eredmény szerint az agy ugyanazon része irányítja a testi és a lelki kötődést, így a fizikai vonzalom szerelemmé alakulhat.

„A szerelem és a vágy között nyilvánvaló átfedés van, de létezhet testi kapcsolat belső kötődés nélkül” – mondta Jim Pfaus, a kanadai Concordia Egyetem pszichológus professzora. Ám a szex szerinte akár egy boldog párkapcsolat kezdetét is jelentheti. Hogyan? Az agykéreg egy rejtett felülete, az insula, illetve az úgynevezett csíkolt test (striatum) egymással kommunikálva játszik szerepet a szexuális ösztönök és az érzelmi háttér kialakulásában.

Fiatal pár szerelemben

A kutatók funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal megnézték, hogy mely agyterületeken mutatkozik aktivitás a szerelem hatására, majd az eredményeket összehasonlították a szexuális izgalom esetén produkáltakkal.

A következtetés meglepő: a szerelem és a vonzalom is választ vált ki a csíkolt testből, kontinuumot leírva utóbbitól az előbbiig. Mindkét hatás másik területet aktivál a striatumban: a szexuális vágy az elülső részt, az agy „jutalmazó” rendszerét. Amikor valaki gasztronómiai vagy éppen ilyen örömöknek hódol, ez lép működésbe. Az érzelmi kapcsolat azonban ugyanezen régió hátsó részét ingerli, amit többek között a drogfüggőséggel hoznak összefüggésbe.

„Mégsem mondhatjuk, hogy a szerelem drog. Csak hasonlít rá...” – pontosított Pfaus professzor. „A szakítás után tapasztaltak megegyeznek az elvonási tünetekkel, éppen olyan vágyakozást eredményeznek a függőséget kiváltó személy után” – tette hozzá.

A tengerentúli szakértő kiemelte, hogy az insula ad jelentést az érzelmeknek, és teszi őket megélhetővé és körülírhatóvá. „Létezik szerelem első látásra? Hát persze! És aki átéli, annak az jut eszébe, hogy például társasjátékozzon a kiszemelt személlyel?” – mutatott rá az összefüggésre Dr. Pfaus, aki szerint az érzelmi kötődés és a szexuális vágy közötti biokémiai kapcsolat lehetővé teszi a kettő közötti átjárást.


Forrás: Medipress
2012. 07. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés