2019. Július 20. szombat
A szeder amellett, hogy sok C-vitamint tartalmaz és emiatt erősíti az immunrendszert, tele van rosttal is, ezért a fogyókúrában is segíthet. Várandós nőknek pedig különösen ajánlott.  

A szedret nem csak finom, kissé savanykás íze miatt érdemes fogyasztani, hanem rendkívül magas rost- és vitamintartalma miatt is. Az áfonyánál például kétszer több C-vitamin található benne.

szeder, C-vitamin

„A C-vitamin nagyon fontos a szervezet számára. Létfontosságú az immunrendszer, valamint a szív-és érrendszer egészséges működése szempontjából, valamint csökkenti a vérnyomást. Emellett elősegíti a vas felszívódását a táplálékokból, ezért mérsékli a vashiány kialakulásának a kockázatát” – magyarázza Ursula Arens brit dietetikus.

Mivel egy maréknyi szeder 8 gramm rostot is tartalmaz, különösen jó hatással van az emésztésre is. „A rostok fontosak a bélrendszer megfelelő működéséhez, és segítenek fenntartani az optimális testsúlyt, miközben javítják az egészségi állapotot azáltal, hogy csökkentik a koleszterin szintet” – tette hozzá a szakértő.

A szedret gyógynövényként is régóta számon tartják: taninntartalma miatt sebekre kenve például vérzéscsillapító hatása van, luteintartalma pedig védi a szemet a káros ultraibolya sugárzástól. Mangánban is igen gazdag, 100 gramm fedezi a napi ajánlott bevitel felét, ezért segít megőrizni a csontok erős, egészséges állapotát. Sőt még a rákos megbetegedések ellen is védhet, mivel antioxidánstartalma is nagyon magas.

Terhes nők számára is ajánlott a fogyasztása, mivel sok folsavat is tartalmaz, amely segít megakadályozni a születési rendellenességek kialakulását.


Forrás: Medipress
2011. 09. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés