2019. Május 23. csütörtök
Kórokozókkal bárhol találkozhatunk, különösen olyan helyeken, ahol sok ember fordul meg. Ilyenek a repterek és a repülőgépek is, ezért ha nem szeretnénk elrontani a nyaralást, ajánlatos lehet néhány apró óvintézkedést megtenni a kórokozók ellen.

Amennyiben utazás közben észrevesz egy embert, aki a mozgólépcsőről való távozás után kézfertőtlenítőt használ, jó esélye van arra, hogy az Ön által látott személy Dr. Mark Gendreau, a Burlingtoni Lahey Klinika vezető belgyógyásza. Gendreau azt vizsgálja, milyen fertőzéseknek lehetünk kitéve utazásaink során.

repülőgép, fertőzés

„Annak az esélye, hogy fertőző betegséget kapunk, jelentősen megnő zárt térben tett utazások során, főként a téli hónapokban, amikor is tombolnak a felső légúti betegséget okozó vírusok” – mondta Gendreau. Kutatása szerint, a baktériumok nagyon könnyen terjednek repülőgépeken, ahol az emberek kis térben vannak összezsúfolva.

Példának okáért 1994-ben egy nő egy repülőgéppel tett utazás során legkevesebb hat utastársát fertőzte meg gyógyszerrezisztens tbc-baktériummal. 2003-ban 22 embert kapott szintén egy repülőút során SARS-ot (atípusos tüdőgyulladást), egyetlen tünetmentes hordozótól.

A repülő azonban nem az egyetlen hely, ahol ki vagyunk téve a bakteriális fertőzés veszélyének. Íme, öt módszer, amivel elkerülheti el a fertőzést utazásai során.

Üljön a repülőn minél előbbre!
Gendreau javaslata szerint érdemes a gépeken minél előrébb ülni, mivel a legtöbb utasszállítón itt jobb a levegő áramlása. Amennyiben meg tudja fizetni, váltson jegyet az első osztályra, mivel ott kevésbé ülnek zsúfoltan az emberek.

Ne igyon kávét vagy teát a repülőn!
A Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency – EPA) kimutatta, hogy a gépek víztartályaiban lévő víz nem minden esetben tiszta. A kávét és teát pedig gyakran ilyen vízből készítik.
Az EPA azt javasolja, hogy akik tartanak a fertőzés legcsekélyebb esélyétől is, illetve legyengült az immunrendszerük, ne igyanak a gépen felszolgált teából/kávéból, mivel a repülőkön a vizet nem forralják fel kellőképp a kórokozók elpusztítására.

Fertőtlenítse kezeit a repülőgépi mosdó használata után!
A gépek egyetlen mosdójára ötven, sőt akár hetvenöt ember jut, így a felületeken nyüzsögnek a különféle baktériumok, mint például az E. coli. A mosdó használata után helyére visszatérve is javasolt a másodszori kézfertőtlenítés, hiszen a mosdó ajtajának kilincse se tiszta.

Mosson kezet mozgólépcső használata után!
Gendreau vizsgálatai szerint a reptéri mozgólépcsők is hemzsegnek a baktériumoktól. Gondoljon csak bele, hány ember fogja meg a kapaszkodót óránként, máris érthető miért fertőtleníti kezét Gendreau, miután leszállt a mozgólépcsőről.

A bankautomatától való távozáskor is mosson kezet!
A forgalmas helyeken (mint amilyenek a repterek is) található ATM-készülékek is a baktériumok melegágyává válhatnak, így használatuk után szintén javasolt a kézfertőtlenítés.

Gendreau az utazás során lehetséges fertőzések megelőzését hat szóban foglalta össze: „tiszta kezek, tiszta kezek, tiszta kezek.” Rendkívül fontos a higiénia, ha napunk során olyan felületekhez érünk újra és újra, melyekhez előttünk már több százezren értek hozzá.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés