2020. Július 03. péntek
A ráncok kialakulásának 2 oka  -  Ránctalanítás egyszerű hidratálással  -  Ráncok vagy megereszkedett bőr - Melyik a nagyobb probléma?  -  Kollagén és elasztin - Mi közük van a ránctalanítás fogalmához?  -  Amikor a kollagén eltűnik bőrünkből...  -  Ránctalanítás helyett megelőzés - De mikor kezdd el?  -  Ránctalanítás a kollagéntermelődés stimulálásával
Azért érdemes már időben felvenni a kesztyűt a ráncok ellen, mert az idő előrehaladtával már egyre nehezebbé válik a küzdelem. Arról, hogy évről évre hogyan változik az arcunk, itt írtunk korábban, most azonban azt vizsgáljuk meg, pontosan hogyan is alakulnak ki a nem sok jóval kecsegtető ráncok.

A ráncok kialakulásának 2 oka

1. A tartószerkezet jelentősége

A bőr tartását és rugalmasságát a bőr irha rétegében található kötőszöveti tartórendszer adja. Ezt úgy kell elképzelni, mint például egy vitorláshajó teljes kötélzetrendszerét. Nem csak arról van szó, hogy van egy kötőszöveti hálózat, ami rácsszerkezetként alápányvázza a bőrt, hanem genetikailag meghatározott irányok is vannak, hogy hol erősebbek vagy milyen irányúak a fő tartókötelékek. Ennek megfelelően fognak a ráncok is kialakulni később, ahogy a szerkezet meggyengül. Ezért nem csak a ráncok mélységében, sűrűségében, hanem irányában is van különbség.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. A bőr alatti zsír szerepe

Nemcsak a kötőszövet tartása, hanem a kötőszöveti elemeket alápányvázó bőr alatti zsírszövet is jelentősen meghatározza a bőr tartását. Ha valaki sokat fogy (akár szándékosan, akár egy betegség miatt), akkor azt mondjuk, hogy “beesetté válik az arca”. Ez a jelenség a bőr alól eltűnő zsírszövetnek köszönhető. A zsír ugyanis benyomul a kötőszöveti elemek közé és így tartja még feszesebben azokat. Ha már a kötélháló példánál maradunk, olyan ez, mintha a kötélháló lyukaiban felfújt lufikat helyeznénk. Ennek a következménye az, hogy a kerekebb arcú, kissé molettebb alkatú emberek idősebb korukban fiatalabbnak tűnnek soványabb társaiknál.

Ráncosodás

Ránctalanítás egyszerű hidratálással

A ráncok kialakulásában tehát a fenti két tényező változása, vagyis a kötőszöveti elemek tartásának meggyengülése, illetve a zsírszövet megfogyatkozása játszik főszerepet, de persze nem ez az egyetlen ok. A bőr tartása, illetve a ránctalanítás szempontjából fontos a rostelemek közötti víz mennyisége is, így a bőr hidratáltsági állapota is meghatározza a megjelenést. Vagyis a kialakult ráncok dehidrált állapotban kifejezetté válhatnak, így ránctalanítás során kifejezetten fontos, hogy bőrüket megfelelő módon hidratálják hiszen még egy nem ráncos fiatal dehidrált bőre is mutatkozhat ráncosnak, illetve beesettnek.

---------------------------------cikk lentebb folytatódik --------------------------------------

 

FFP2 (KN95) Légzésvédelmi arcmaszk

- Minőségi tanúsítvánnyal rendelkező termék
- FFP2-es védelem, KN95-ös szabvány
- Prémium minőségű arcmaszk, fehér színben
- Megszűri a 0,3 mikrométer nagyságú kórokozók 95%-át

Ára: 1 990 Ft

Akciós ára: 1 490 Ft

Megnézem>>

----------------------------------------------------------------------------------------------

Ráncok vagy megereszkedett bőr - Melyik a nagyobb probléma?

A tartását vesztett bőr nem csak ráncosodik, hanem meg is ereszkedik, ami talán még nagyobb probléma a ráncoknál. Gondolj csak bele, hogy egy kis szarkaláb a szem mellett, vagy egy kis mosolygó ránc még jól is áll a viselőjének. De a toka megjelenése, vagy az áll kettős kontúrja, vagy a szem alatti táska sosem ad büszkeségre okot. Ezek a problémák egyértelműen a kötőszöveti rostok megfogyatkozásának számlájára írhatók.

Kollagén és elasztin - Mi közük van a ránctalanítás fogalmához?

A kötőszöveti rostok speciális tartófehérjékből épülnek fel. A legjobban ismert talán a kollagén, ami a bőr kötele és az elasztin, ami a bőr gumija. A kollagén merev tartást, az elasztin pedig rugalmasságot ad a bőrnek. Ezek a fehérjék folyamatos átépülésen, vagyis lebomláson és újratermelődésen mennek keresztül. Fiatal korban a kollagén és az elasztintermelés folyamatos és bármikor lépést tart a lebomlással, valójában felül is múlja azt. Gondolj csak egy vágásra vagy hegre, ami annál gyorsabban és annál szebben (hegmentesebben) gyógyul, minél fiatalabbak vagyunk! Ránctalanítás során tehát, ahogy azt mindjárt látni fogjuk, erre a két alapkőre kell hatnunk. De miért?

Amikor a kollagén eltűnik bőrünkből...

20-as éveink végére azonban a kollagén és elasztin újratermelődésének üteme lecsökken és kevesebb termelődik, mint amennyi lebomlik. A termelődés csak helyi stresszhatásra ugrik meg átmenetileg, például sebgyógyulásnál. 30 éves kortól kezdve a bőr kötőszöveti rostjainak mennyisége évente 1%-kal csökken. Gondolj csak bele, ez 40 éves korra 10%-ot jelent. Azt követően azonban már rohamos és látványos a ráncok megjelenése, sokasodása és mélyülése, a ránctalanítás szükségessége pedig elkerülhetetlen lesz. A tartásvesztés, megereszkedett arc és testbőr pedig 50 éves kor körül kezd igazán látványossá válni, így fontos, hogy időben elkezdjük a ráncok ellen való küzdelmet!

Mint említettük, létezik egy alapvető átépülési folyamat, így a kollagént szabályozott módon saját enzimjeink is lebontják. Ez azonban normális esetben egy szabályozott lassú folyamat, mondjuk épp ezért mértéke szintén genetikailag meghatározott. A kollagén azonban külső hatásokra, főként az oxidatív stressz hatására pusztul. Két fő ellenség az UV sugárzás és a dohányzás. Az UV sugárzás nem csak a pigmenttermelésre van hatással, hanem oxidációs hatásánál fogva a kollagén és elasztin rostokat is pusztítja. A dohányzás esetén pedig mind a nikotin, mind a kátrány fontos szereppel bír a bőr rongálása szempontjából, így a dohányzóknak ránctalanítás esetén az e-cigi sem biztos megoldás.

Ránctalanítás helyett megelőzés - De mikor kezdd el?

Most, hogy letisztáztuk az alap tudnivalókat, már rátérhetünk a címben felvetett kérdésre is. A ráncok ellen való megelőzésnek kérdésköre kettős. Egyrészt tehetünk óvintézkedéseket, másrészt végezhetünk megelőző ránctalanító kezeléseket is. Óvintézkedésként már most rakd le a cigit, ha dohányzol. Ezzel a lépéssel sokkal többet teszel a ráncok ellen, mint bármi mással. Az UV sugárzás kivédése és az ellene folyó védekezés szintén fontos eleme a bőr állapotának megtartására, tehát a ráncosodás megelőzésére.

Ezután térjünk rá a kollagén pusztulásának kérdésére. Mint a kötőszöveti rostoknál leírtuk, a kollagén és elasztin újratermelődés csökkenése már a 20-as évek végén elkezdődik, így a ránctalanítás már akkor elkezdhető, csak ilyenkor még megelőzésnek érdemes hívni. A bőr oxidatív károsodása ellen érdemes főként C- és A-vitamint rendszeresen fogyasztani. A C-vitamin e mellett különösen fontos a kötőszöveti szerkezet megtartásáért, az felelős ugyanis a kollagénrostok összekapcsolásáért.

Ránctalanítás a kollagéntermelődés stimulálásával

A kollagén és elasztin termelés a sebgyógyulás folyamatakor kapcsolódik be erősen, így a sérülések tudják ezt a termelődési folyamatot serkenteni. Ez az alapja a tűszúrásos, lézeres, rádiófrekvenciás és ultrahangos kollagénstimuláló módszereknek is. Nem mindegy azonban, hogy melyiket választjuk, mert léteznek nagyobb sérülést okozó, gyorsabban ható ránctalanító eljárások és lágyabb, fokozatosan hatóak is. Utóbbiak a rádiófrekvenciás ránctalanítás eszközei, valamint a lágylézer eszközök is ide tartoznak. A ránctalanítás ezen módszereinek rendszeres alkalmazásával megújítható a bőr állapota, akár 50-60 éves korban elkezdve is, de már a 30-as évek végén indokolt az alkalmazásuk, amikor a kollagénképzés csökkenésének hatása még alig észrevehető. Megelőzés céljából nem érdemes ilyen ránctalanító gépet beszerezni, de ha van a családban, akkor hetente 2 hetente egy-egy kezelés már 20 éves kor fölött is indokolt lehet, hiszen ezzel késleltethető az a pont, amikor a lebomlás és újratermelődés egyensúlya felborul.


2020. 05. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés