2020. Augusztus 13. csütörtök
Nyugat-Európában bizonyos ráktípusokban az esetek jelentős része alkoholfogyasztásra vezethető vissza kutatók szerint. A férfiaknál az összes rákos eset csaknem tíz, a nőknél pedig három százalékát okozza a túlzott alkoholfogyasztás.

Német kutatók Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból, Nagy-Britanniából, Hollandiából, Görögországból, Németországból és Dániából származó adatokat elemeztek. Számításaik szerint 2008-ban a férfiaknál 57 600 daganatos esethez járult hozzá az alkoholfogyasztás. Az esetek felénél napi kettőnél több adag italt vettek magukhoz a férfiak.

alkohol, rák

A nőknél a becslések szerint 21 500 rákos esetet vezethető vissza az alkoholra. Az ebbe a körbe tartozók 80 százaléka napi egy adagnál több alkoholt ivott. A Nagy-Britanniában regisztrált 2008-as esetek közel 4,3%-át a túlzott mennyiségű alkohol okozta – derült ki a British Medical Journal (BMJ) című szakfolyóiratban megjelent tanulmányból.

Az alkohol lebontása során olyan anyag keletkezik a szervezetben, mely károsíthatja a DNS-t, így hozzájárulhat a rák kialakulásához. Egy adag ital 12 gramm alkoholt tartalmaz, amely 125 milliliter (1,25 deciliter) bornak vagy egy pohár sörnek (3 dl) felel meg.

Az Egészségügyi Világszervezet részeként tevékenykedő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szerint igazolt kapcsolat van az alkoholfogyasztás és a máj-, mell- és a bélrák, valamint a fej és a nyak daganatai között.


Forrás: MTI
2011. 04. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés
Ajánló
Ajánló
Ajánló