2021. Június 18. péntek
A mediterrán diéta egészségügyi előnyeit többek között a paradicsom, pontosabban az annak piros színét adó festékanyag, a likopin biztosítja, amelynek kutatások újabb fontos tulajdonságait tárták fel.

A legújabb vizsgálatok tanúsága szerint a likopin segíti a szív erejének és a gondolkodás képességének megtartását az öregedés folyamata közben, és akadályozza bizonyos rosszindulatú daganatok kifejlődését is.

paradicsom, likopin

Az Európai Unió Lycocard néven ötmillió eurót költ arra a nagy vizsgálatra, mely elsősorban a likopin szívet védő tulajdonságát tanulmányozza 23 országban. A vizsgálat vezetője Volker Bohm, a Jénai Egyetem professzora. Az öt évre tervezett tudományos program tucatnyi témájának első eredményeiről nemrégiben ismertették.

Az eredmények azt tanúsítják, hogy ha valakinek sok likopin van a vérében, az gátolja az érelmeszesedés lényegét jelentő gyulladásos folyamatot; emellett a pigment erős antioxidáns is, ezáltal a sejtek oxidációját, „rozsdásodását” ugyancsak akadályozza.

Ha hatásmódját sikerül pontosabban megismerni, Bohm professzor szerint a következő lépés a likopin kristályszerkezetének átalakítása lesz olyan módon, hogy az emberi szervezetbe történő felszívódása biztonságos legyen. Ez a készítményt valódi gyógyszerré alakítaná.

Angol kutatók állítása szerint a likopint egy másik, növényi fehérjével kombinálva már alkalmassá tették ilyen jellegű gyógykezelésekre. Azt remélik, hogy ez a szer olyan jelentőségű készítmény lesz, mint a koleszterincsökkentő sztatintabletták.

Egy amerikai kutatás, amelyben 124 ezer résztvevő figyeltek meg tíz éven át, megállapította, hogy a legtöbb likopint és alfa-karotint (amely megtalálható például a sárgarépában és a sütőtökben) fogyasztó embereket a tüdőrák 20-25 százalékkal ritkábban fenyegette.

Egy másik amerikai munkacsoport azt találta, hogy a mediterrán étrendet követő, 80 évesnél idősebb emberek között az agyi károsodás 36 százalékkal ritkábban fordul elő, mint a szokásos helyi koszton élők csoportjában.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés