2021. Június 18. péntek

Hasznosabb lehet főve enni a paradicsomot

paradicsom, antioxidáns, likopin
1 . oldal
A paradicsom egyik fő antioxidáns hatóanyaga, a likopin nyersen elfogyasztva mindössze 4%-ban hasznosul az emberi szervezetben, állítják új-zélandi kutatók.

A paradicsom fontos forrása az antioxidánsoknak, mint például likopin, a fenol és a C-vitamin (aszkorbinsav). A Cantebury-i Lincoln Egyetem kutatása felfedezte, hogy habár a paradicsom likopintartalma igen magas, csak nagyon kis része szabadul fel az emberi emésztés során.

paradicsom, antioxidáns, likopin

Az egyetem tudósai a Termés- és Élelmiszerkutató Intézet munkatársaival együtt az emésztőrendszer modelljével szimulálták az emberi gyomrot, hogy megmérjék a tipikus emésztési folyamatok során a paradicsomból kiválasztódó likopin és más antioxidánsok mennyiségét. Azt találták, hogy habár az összes antioxidáns 75%-a kiválasztódott, ebből csak 4% volt a likopin.

Carolyn Lister táplálkozási biokémikus szerint a paradicsom a leggazdagabb likopinforrás, és más fontos antioxidánsokat is tartalmaz, de az ember emésztőszervei a nyers paradicsomból nem tudják kiválasztani a likopin nagy részét, csak egy keveset.

Lister szerint a feldolgozott paradicsomból sokkal inkább felszívódik a likopin, így a nyers zöldség helyett célszerűbb inkább szószok formájában elfogyasztani.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés