2021. Augusztus 03. kedd
Az oxitocin hormonról régóta tudni, hogy fontos szerepe van a szoptatáskor és a szüléskor, napjainkban egyre többet tudnak meg a hormonról, ami nőkben és férfiakban egyaránt számos különféle hatást válthat ki.

A hormon viselkedést és fiziológiát befolyásoló hatása az agyból ered, ahol a hipotalamusz termeli. Innen kerül az agyalapi mirigybe, amely a véráramba juttatja. A jelfogó antennához hasonló oxitocinreceptorok a szervezet minden részén megtalálhatók a sejteken. Az elmúlt évtizedben számos kutatás derített fényt az oxitocin különféle szerepeire.

oxitocin, hormon

Elősegíti a kötődést
Egy 2007-ben készült tanulmány szerint a terhesség első harmadában magasabb oxitocinszintű nők a szülés után erősebben kötődnek csecsemőjükhöz. Más nőkhöz hasonlítva pedig azok a kismamák, akik oxitocinszintje az egész terhesség alatt, illetve a születést követő első hónapban magasabb volt, többet foglalkoztak gyermekükkel, például többet fürdették, etették őket, vagy énekeltek neki.

Megszilárdítja a kapcsolatokat
Egy kutatás során örökbe fogadott és biológiai szüleikkel élő orosz és román gyerekek oxitocin- és vazopresszinszintjét esetében hasonlították össze, miután édesanyjukkal voltak együtt. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban 2005-ben publikált eredmények szerint az adoptált gyermekekben az oxitocin hormon szintje nem változott, ami azt sugallja, hogy az adoptált gyerekek szoros kapcsolatok kialakítására való nehézségeinek pszichológiai alapja lehet.

Enyhíti a stresszt
Egy 2007-ben bemutatott, prérifarkasokkal végzett kísérletből az derült ki, hogy a testvéreiktől elválasztott, szorongást, stresszt és depressziót mutató állatoknál oxitocininjekcióval csökkenthetők voltak ezek a tünetek.

Kikristályosítja az érzelmi emlékeket
A Proceedings of the National Academy of Sciences novemberi számában megjelentetett tanulmányból kiderült, hogy a hormon felerősíti a férfiak édesanyjukkal kapcsolatos fiatalkori emlékeit. A kísérletben résztvevő férfiak közül az édesanyjukkal jó viszonyban lévők oxitocin belégzése után arról számoltak be, hogy az édesanyjukkal kapcsolatos szép emlékek felerősödtek.

Segíti a szülést és a szoptatást
Legismertebb szerepében a szülés során felszabaduló oxitocin fokozza a méhösszehúzódásokat, ami segít abban, hogy a csecsemő átjusson a szülőcsatornán. Szülés után a hormon továbbra is stimulálja a méhösszehúzódást, ami csillapítja a vérzést. A szoptatás hatására fokozódik kiválasztása, ami segíti az anyatej termelődését.

Fokozza a nemi vágyat
Egy 2001-es tanulmány során kutatók spontán merevedést tapasztaltak azokban a kísérleti patkányokban, amelyek agy-gerincvelői folyadékába oxitocint fecskendeztek. Az is kiderült, hogy a férfiak ejakulációja alatt agyi vegyületek keveréke szabadul fel, amely oxitocint is tartalmaz. Ezek a vegyületek pedig – személyenként eltérő mértékben – felerősítik a kötődést a szexuális partnerek között.

Csökkenti a kábítószerfüggők vágyérzetét
Egyes kutatások szerint az oxitocin gátolja az addiktív kábítószerekkel, köztük az ópiátokkal, a kokainnal és az alkohollal szembeni toleranciát, és csökkenti az elvonási tüneteket.

Javítja a társadalmi készségeket
A Proceedings of the National Academy of Sciences februári számában megjelent tanulmányból kiderült, hogy a hormon jelentősen javította az autista személyek interakciós képességét. Más tanulmányok azt mutatták, hogy az autizmusban szenvedő személyekben alacsonyabb a természetes oxitocin szintje.

Védekező ösztönt vált ki
A Science júniusi számában publikált tanulmány szerint az oxitocin védekező agressziót vált ki olyan kívülállókkal szemben, akik társadalmi csoportunkat veszélyeztetik. Jellegzetes példaként szolgálnak a bajtársaikat védelmező katonák.

Segít elaludni
A stresszmentes körülmények között az agyban felszabaduló oxitocin természetes módon segíti az alvást, aminek az lehet az oka, hogy a hormon ellensúlyozza a kortizol nevű stresszhormon hatását.

Nagylelkűségre sarkall
A Public Library of Science ONE 2007-es tanulmánya szerint az oxitocin belélegző kísérleti alanyok a placebót kapott személyekhez képest 80 százalékkal nagylelkűbbnek mutatkoztak, amikor pénzt kellett megosztaniuk egy idegennel.


Forrás: Medipress
2010. 12. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés