2020. Október 31. szombat
Megmentheti-e a házasságot egy pirula vagy egy orrspray? Nem kizárt, legalábbis egy amerikai kutató szerint, aki a legmegfoghatatlanabb érzés, a szerelem kémiai alapjait tanulmányozta.

Larry Young, az atlantai Emory Egyetem kutatója, aki kísérleteiről a Nature című folyóiratban számolt be, nem egy high-tech szerelmi bájital kifejlesztését tűzte célul. A kutatót elsősorban az motiválta, hogy felderítse az érzelmi kötődés mechanizmusát. Reményei szerint ugyanis e kísérletek révén segíthetnek az autistákon.

szerelem, oxitocin, hormon

A kutató préripockokkal való kísérletei során bebizonyította, hogy a megfelelő hormon bevitelével igen gyorsan módosíthatók a párkapcsolatok. Ezek a rágcsálók ideálisak az emberi párkapcsolatok modellezésére, ugyanis élethosszig tartó párkapcsolatban élnek, s közösen nevelik fel kicsinyeiket. Ám ez a magatartás igen könnyen megváltoztató egy kis oxitocin segítségével.

„Amennyiben a nőstényt a hím ketrecébe helyezzük, majd oxitocint adunk neki, nagyon gyorsan 'szerelembe esik' az illető 'úrral” – hangsúlyozta a kutató. Ugyanakkor ha a nőstény szervezetét megfosztják az oxitocintól, amely szerepet játszik a szülésben, a szoptatásban és a társas kapcsolatok kialakulásában, visszautasítja a hímet, függetlenül attól, hogy fizikailag hányszor érintkezett vele.

Larry Young ugyanakkor rámutat, hogy a szerelmet nem lehet egyetlen hormonra levezetni. Más kutatások bebizonyították, hogy a szexuális vonzalomban közrejátszhatnak az úgynevezett szövet-összeférhetőségi génkomplexben (MHC/ major histocompatibility complex) lévő különbségek. Utóbbi segítségével képes az immunrendszer megkülönböztetni a saját és az idegen szervezetek molekuláit. A férfiak esetében a vazopresszin nevű hormon fontosabb szerepet játszik, mint az oxitocin.

„Ez színtiszta biológia” – emelte ki a kutató, aki szerint a szerelem az evolúció során azért fejlődött ki, hogy összehozza az embereket. Ez viszont azt is jelent(het)i, hogy a szerelem az állatvilágban is létezik. „Az emlősök, amikor világra hozzák az utódokat, erősen kötődnek hozzájuk, s az agyban lejátszódó vegyi folyamatoknak köszönhetően bármire készek, csakhogy megvédjék kicsinyeiket.” Larry Young szerint az ember, s feltehetően a préripocok ezeket a mechanizmusokat a párkapcsolatok terén is hasznosították.

„A kísérletek bebizonyították, hogy az oxitocinorrspray egy adagja növeli a bizalmat, s megváltoztathatják az emberi érzelmeket” – mondta a kutató, aki szerint az eredmények felhasználhatók a szétesőben lévő házasságok „megreparálásában”, amennyiben a gyógyszert párterápiával ötvöznék. A kutató ugyanakkor a potenciális veszélyekre is figyelmeztet.

„A nem is oly távoli jövőben előfordulhat, hogy gátlástalan egyének egy kis gyógyszeres „bájitalt” cseppentenek italunkba, hogy megnyerjék szívünket. Ám ha ez megtörténik, bánjuk-e majd, hogy mesterségesen befolyásolják pszichénket, hiszen mindent egybevéve a szerelem is az őrület egy fajtája” – hangsúlyozta Larry Young.


Forrás: MTI
2009. 01. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés