2020. Július 04. szombat
A férfiak és a nők éppúgy élvezik a szexet óvszerrel, mint nélküle – derül ki egy amerikai tanulmányból. A védekezés ezen módja nincs káros hatással a merevedésre, a szakértők pedig remélik: e tény segíthet fölvenni a harcot a nemi úton terjedő betegségekkel.

A kutatók egy internetes kérdőívet töltettek ki 18 és 59 év közötti hölgyekkel, illetve urakkal. Az eredmények alapján az óvszerrel biztonságossá tett szex is „nagyon izgató és élvezetes”, csakúgy, mint a védekezés nélküli. „Ennek magyarázata lehet, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel vásárolnak és használnak kondomot, mint a nők” – magyarázta Dr. Debby Herbenick, az Indiana Egyetem közegészségügyi intézetének munkatársa. „Nagyon fontos, hogy a gyengébb nem tagjai is megismerjék az óvszerválasztékot, valamint a termékek előnyeit, mert így tudatos döntést hozhatnak” – tette hozzá. Az Amerikai Egyesült Államok lakosságára kiterjedő kutatás alapján a férfiak nem ütköznek erekciós nehézségekbe a kondom felhelyezése után, a nők pedig nem tapasztaltak különbséget a síkosított és a szokványos változat között.

Dr. Hebernick szerint a tanulmány hozzájárulhat a nemi betegségek és a nem kívánt terhesség elleni kampány üzeneteinek pontosabb célzásához. „Meg kell értenünk, mi alapján választják és használják az emberek az óvszert, illetve, hogy a kondom hogyan garantálhatja a teljes értékű szexuális élményt. A társadalom egyre nyitottabban és elfogadóbban kezeli ezt a kérdést” – magyarázta a szakértő.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (CDC) adatai évente 19 millió új fertőzésről számolnak be. Ezek közül a chlamydia az egyik leggyakoribb 1,3 millió tengerentúli esettel, de azt is tudjuk, hogy az Egyesült Királyság 16 és 24 év közötti lakosságából 152 828 főt érintett a probléma 2010-ben. A betegség tünetmentes is lehet, de hosszú távon súlyos szövődmények jelentkezhetnek. Óvszer használata nélkül HIV-fertőzésre, szifiliszre, gonorrhoeára, lapostetűre és a HPV-vírus átadására is adott az esély.

Irwin Goldstein, a Journal of Sexual Medicine című szakfolyóirat szerkesztője hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos a kondomhasználattal kapcsolatos adatgyűjtés. „A felhasználói szokások és tapasztalatok nyomon követése lehetővé teszi a hatékonyabb kommunikációs stratégiát, valamint az óvszert nem kedvelők jobb belátásra bírását” – fogalmazott Goldstein.


Forrás: Medipress
2013. 01. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés