2020. Október 22. csütörtök
Úgy tűnhet, hogy az orrlyukaink harmonikus párt alkotnak, de egy új tanulmány szerint ha egymásnak ellentmondó szagokat érzékelnek, halálos riválisokká válnak.

A kutatás szerint amikor az orr egyszerre két különböző szaggal találkozik, az agy az egyes orrlyukakon keresztül  érkező információkat külön-külön, váltakozva dolgozza fel.

szaglás, orrlyukak

A Rice Egyetem kutatói 12 önkéntessel két, jól megkülönböztethető szagú – rózsaillatú és másikban filctollra emlékeztető szagú – mintát tartalmazó üveget szagoltattak. A palackokat úgy helyezték el, hogy a két orrlyukkal egyszerre, egymástól függetlenül érzékeljék a kétféle szagot.

Mind a 12 résztvevőnél tapasztaltak váltásokat abban a tekintetben, hogy a rózsaillatot vagy a filctoll szagát érezték-e elsősorban. Néhányan gyakoribb és drasztikusabb váltásokat tapasztaltak, mint mások, de a váltásokban nem volt megfigyelhető előre jósolható rendszer sem a csoport, sem az egyes résztvevők esetében.

Chen szerint ez az orrlyukak között  versengés a többi páros érzékszervnél (fül, szem) megfigyelhető jelenséghez hasonlít. „A résztvevők ahelyett, hogy a két szag keverékét érzékelték volna, egyszerre mindig csak egyet észleltek, mégpedig váltakozva egymás után, mintha az orrlyukak versenyeztek volna egymással. Bár mindkét szag egyaránt jelen van, az agy egyszerre csak az egyikre figyel oda” – mondta Denise Chen, a pszichológia docense, aki Zhou Wen PhD-hallgatóval végezte a kutatást.


Forrás: Medipress
2009. 08. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés