2020. Augusztus 05. szerda
Idős korban az agyi katasztrófa bekövetkezését gyors és nagyfokú emlékezetzavar előzi meg – mutatták ki amerikai kutatók egy nagyszabású tanulmányban.

Az agyi katasztrófáról New Orleansban rendezett nemzetközi konferencián bemutatott tanulmány készítői közel 12 ezer ötven feletti embert követtek több mint tíz éven át azzal a céllal, hogy felmérjék a szélütés gyakoriságát az idősödő amerikai népességben, és azonosítsák az azt megelőző panaszokat. Az öregedés az emlékező tehetség fokozatos romlásával jár, és ebben a folyamatban nagy egyéni eltérések figyelhetők meg.

memória, memóriaromlás, szélütés

A szakemberek a résztvevők memóriájának kétévente történő alapos ideggyógyászati vizsgálata révén kimutatták, hogy azok az idős emberek, akik a tanulmány évtizede alatt szélütést szenvedtek, de azt túlélték, a tragikus esemény előtt gyorsabb emlékezetromlást mutattak, mint azok, akiknél ilyen rosszullét nem fordult elő.

A kutatók számára az igazi meglepetést az jelentette, amikor kimutatták, hogy feltűnően nagymértékű a memóriaromlás a rosszullét előtti időszakban azoknál, akik súlyos agyi katasztrófát szenvedtek és ebbe belehaltak.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a gyors és nagyfokú emlékezetzavar figyelmeztető jelként értékelhető és alkalmas arra, hogy felhívja a kezelőorvos és a beteg környezetében élők figyelmét, hogy fokozott mértékben igyekezzenek az agyi katasztrófa minden módosítható kockázati tényezőjét kizárni.


Forrás: MTI
2012. 02. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés