2020. Január 19. vasárnap
Az időskori emlékezetromlás hátterében sok esetben ún. „csendes stroke”áll, ami tünetek nélkül pusztítja az agysejteket, és a becslések szerint az idősek 25 százalékát érinti – állítják amerikai kutatók.

A csendes stroke-ot és az agy időskori zsugorodást vizsgálva Adam Brickman, a New York-i Columbia Egyetem Orvosi Központja Taub Alzheimer-kór és Agyi Öregedési Kutatóintézetének munkatársa 658 olyan 65 évesnél idősebb embert figyelt meg kollégáival, akik nem szenvedtek időskori elbutulásos betegségtől. Valamennyiük agyát MRI-készülékkel monitorozták, ami során a memóriakapacitásukat, a tanulási képességeiket, a gondolkodási sebességüket és a vizuális észlelésük minőségét vizsgálták.

csendes stroke, memória

A felvételek tanúsága szerint a résztvevők közül 174-en – azaz több mint a negyedük – estek át korábban csendes stroke-on, és ők voltak azok, akik memóriája rosszabb állapotban is volt az átlagnál. Az eredmény független volt attól, hogy az illető agyában eredetileg mekkora volt az emlékezetért felelős terület nagysága.

„Mivel az Alzheimer-kórhoz hasonlóan ez az állapot is leginkább memóriaproblémákkal jár, az új felfedezés mélyebb betekintést enged mindennek okaiba, és új megelőzési lehetőségeket is kínál. Mivel a csendes stroke-ot és a hippokampusz méretét egymástól függetlenül vizsgáltuk, megállapíthatjuk, hogy a stroke elleni küzdelem a memóriavesztés tekintetében is fontos lehet” – tette hozzá Brickman.

Az eredményeket a Neurology című folyóirat közölte.


Forrás: Medipress
2012. 01. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés