2020. Július 05. vasárnap
A májdaganat Európában gyakori megbetegedés, hazánkban évente 1200-1400 új esetet diagnosztizálnak, globálisan pedig 1 milliót. A betegség világszerte a harmadik leggyakoribb halálozási ok, melyet csak a gyomorrák és a tüdőrák előz meg.

A legveszélyeztetettebbnek a 60-80 éves korosztály számít. A betegség kialakulásához nagyban hozzájárulnak az olyan tényezők, mint a májgyulladás (hepatitis B, C,) vagy az alkoholizmus, amelyek májzsugorhoz vezetnek.

májrák gyógyszer célzott daganatterapia

A mielőbbi felismerés nagyobb esélyt ad a gyógyulásra. A kezelést minden esetben a daganat kiterjedtségéhez és a máj károsodásához igazítják. Ha a májszövet nagymértékben károsodott, előfordul, hogy nincs lehetőség még a kisebb daganat kioperálására sem. Ilyenkor olyan kezelési módokat alkalmaznak, melyek ugyan végleges gyógyulást nem tudnak biztosítani, de javítják az életminőséget, tünetmentességet és hosszabb túlélést nyújthatnak.

A sebészi beavatkozás és a májátültetés mellett a gócok elpusztítására alkalmazható etanol injekció, lezárhatják a daganatot tápláló verőeret, vagy daganatellenes szereket juttathatnak az érbe (utóbbi két terápiát együttesen is használják). Jelenleg számos reménykeltő terápiával kapcsolatosan folynak kísérletek önkéntesek részvételével.

A közelmúltban egy új gyógyszertípus került forgalomba. E gyógyszerek célzottan a daganatos sejtek osztódását és a daganatot tápláló erek növekedését és további kialakulását akadályozzák. A daganatsejtek vér és oxigén hiányában előbb-utóbb elpusztulnak. Ezek az érképződést gátló gyógyszerek infúzió vagy injekció helyett tabletta formában szedhetők. Az újonnan felfedezett gyógyszercsoport egyik termékét nemrég törzskönyvezték a májrák kezelésére.

A Magyar Rákellenes Liga 2007 decemberében megalapította májrák tagozatát, ebből az alkalomból arra kéri a betegségben érintetteket, hogy jelentkezzenek a 06-80-505-675-ös ingyenesen hívható telefonszámon. A betegségről még több információt olvashatnak a www.rakliga.hu honlapon.


Forrás: Daylight Media
2007. 12. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés