2020. Szeptember 19. szombat
Az olyan ismert rákkeltő anyagok, mint az azbeszt, a dohány és az ultraibolya sugárzás mellett a légszennyezés is karcinogén – jelentette ki a WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége.

A levegő, amit belélegzünk, rákkeltő anyagok keverékével szennyeződött” – jelentette be Kurt Straif, a WHO ügynökségének munkatársa. „Most már tudjuk, hogy a szabadtéri légszennyezés nem csak jelentős általános kockázatot jelent az egészségre nézve, hanem az egyik legfőbb környezeti kóroka is a rák eredetű halálozásoknak.” Az IARC szerint a kérdést vizsgáló szakértői bizottság elegendő bizonyítékot talált arra, hogy a szabadtéri légszennyezés behatása tüdőrákot okoz, és megnöveli a húgyhólyagdaganat kockázatát. Bár a légszennyezettség összetétele és szintje helyszínenként drámai mértékben eltérhet, az ügynökség mégis azt állítja, hogy a következtetés a világ összes térségére vonatkozik. A légszennyezésről már korábban tudtuk, hogy megnöveli a légzőszervi megbetegedések és a szívbetegség kockázatát. Az IARC elmondta, hogy a légszennyezés szintje a világ egyes részein, különösen a gyorsan iparosodó országokban az utóbbi néhány évben jelentősen megugrott. A legfrissebb, 2010-es adatok szerint 223 000 tüdőrák eredetű halálozás következett be a légszennyezés következtében.

Az IARC korábban az egyes vegyi anyagok és azok keverékének, például a dízelmotorok kipufogógáza, oldószerek, fémek és a por szintjeit vizsgálta a levegőben. A legújabb eredmények azonban az általános levegőminőségen alapulnak. A jelentésből az is kiderül, hogy a szabadtéri légszennyezés fő forrásai közé a közlekedés, az áramfejlesztés, a gyárak és farmok szennyezőanyag-kibocsátása, valamint a lakossági fűtés és főzés tartoznak.


Forrás: Medipress
2013. 10. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés